Evo odigrali smo jedno 6 partija s Prelude u zadnjih 10 dana (I know

) i moram se izjadat. Ne znam kako su dizajneri balansirali nove korporacije al ono šta mi je bilo bolno očito na prvu, ostalo je jednako očio i sad i sumnjam da će se promijenit. Kako pobogu opravdat Cheung Shing?! Ne da je bolja od ostale 4, nego je lako moguće univerzalno najbolja korporacija u igri. Ne znam koju metriku koriste, al tu je neko nešto zajebo.
Vitor, Robinson Industries i Point Luna su mi tu negdje, ovise o situaciji, al recimo da mi djeluju balansirano. Jedino mi awards funding od Vitora nema veze s mozgom. Wtf je to? Valley Trust pak mi je totalna katastrofa. Ajde ta jedna dodatna prelude karat može bit ok, al 37 novaca?! Po meni bi popust na science karte trebao bit barem 4 da bi ovo imalo smisla.
Inače, općenito imam problem u ovoj igri da se često prije prvog kruga zna tko ima, a tko nema šanse za pobjedu čisto na račun bolje korporacije (još ako ti se poslože prelude i nešto karata iz prvih 10...)
Razmišljam o house rule koji bi malo smanjio utjecaj sreće, odnosno kako bi se izbjeglo da se uvijek iste korporacije biraju.
Jedna opcija je da se na početku dijele 4, umjesto 2 korporacije. Nedostatak je tu šta bi se na biranje korporacije i početnih karata moglo potrošit i pola sata jer bi se tu nudile brojne kombinacije.
Druga opcija je predraft. Prvo se svakom igraču podijele po 4 korporacije od kojih izabere 2 koje smatra najboljima. Onda se sve odabrane karte zamiješaju i podijele kao početne dvije korporacije. Uz pretpostavku da svi igrači znaju i hoće odabrat najbolje od ponuđenih, to bi trebalo izbalansirat početak.
S obje opcije ostaje problem da će se uvijek vrtit iste korporacije koje su jednostavno bolje od ostalih.
Treća opcija je predefiniranje setova korporacija (ovisno o izboru ploče) koje bi trebale bit balansirane. Onda se njih podijeli igračima pa tko šta dobije. Tako bi neke korporacije koje inače ne vide svijetlo dana mogle dobit priliku.
Naravno, četvrta opcija je pokušat tweekat korporacije da budu balansiranije, al to mi djeluje kao puno posla s neizvjesnim ishodom.