Nedavno smo igrali predivnu igru Rococo i silno sam htio napisati mali review o toj igri, ali nisam uhvatio vremena.
Nakon toga smo igrali zanimljivu igru Istanbul, ali ni to nisam stigao zabilježiti. Ali zato ću ovu!
Ponovo smo za stolom uz Twilight Imperium 3rd + obje ekspanzije + fan made sustave
Dogovorili smo igranje partije u 4 igrača i to do 6VP čisto da ne probdijemo cijelu noć. Dogovor je bio start u 20 sati, ali je Matta kasnio čak 40 minuta. Dobro, za to vrijeme dok smo ga čekali smo pripremili sve ostalo i čim je on stigao mogli smo krenuti u svemir.
Ali!
Prije svega - rakijica. Živjeli!
Sljedeće rase su poželjele zavladati našom galaksijom:
SaleGT na čelu
Naalu Kolektiva - narančasti
Matta ispred
Muaat Žar - zeleni
Tona u vodstvu
L1z1x umne mreže - žuti
Sadistiko kao vrhovni vođa
Winnarana - ljubičasti
Već u startu sam vidio da sam malo pretjerao sa bogatim sustavima, tako da je galaksija bila obilata bogatim planetima. Vjerojatno će i to utjecati na to da neće biti puno borbi u ovom svemiru. Bilo je i glasina da se na nekim planetima nalaze važni artefakti koji će svakako pomoći rasama koje ih posjeduju. U dijelu praznog svemira bilo je svega, čulo se da postoje pirati koji haraju naokolo, preko napuštenih starih brodova do iznimno važnih svemirskih postaja.
Već u prvom krugu je Winnu iskoristio svoju sposobnost rase i uspio nadglasati ostatak ekipe kako bi progurao sam sebe kao Ministra Politike što donosi u svakoj Statusnoj Fazi dodatnu Akcijsku kartu. Nije nešto presudno, ali su lagano navukli ljutnju ostatka svemira radi takve bahatosti.
Mislim da je Matta prvi izvršio svoj preliminarni zadatak i osvojio prve bodove. Ali i mi smo ga usko slijedili. Svi smo bili podjednaki u skupljanju bodova. Ovaj puta su zadaci bili više ekonomske prirode. Trošim 10 resursa, Trošim 6 Trgovačkih roba i tome slično. Tu smo došli do jednog od dosta postavljenih pitanja oko pravila. Matta tvrdi da se može prijaviti za izvršenje cilja Trošim 10 resursa ako se plati Trgovačkim robama. Ja i Sale mu to nismo dozvolili jer postoji posebna kartica koja omogućava trošenje 6 Trgovačkih Roba za 1 bod. Jesmo li mi u pravu ili Matta? Nisam još išao provjeriti na BGG, ali sam čvrsto uvjeren da se Trgovačke Robe ne mogu u ovom slučaju trošiti umjesto resursa.
U drugom krugu igre je SaleGT iznio izvrstan prijedlog u Galaktičkom vijeću: Prijedlog da svi dobijemo tehnologiju Ratnog Sunca bez obzira jel imamo zahtjeve.
Matta nije imao šanse protiv nas svih.

Ponovno se ponavlja povijest od kad je zadnji puta igrao Muaat i kad smo isto tako došli do tehnologije Ratnog Sunca.
Drugi podmukli plan Winnu-a koji je jako razljutio Muaat rasu koja je bila nadomak Mecatol Rexa sa svojim Ratnim suncem i cijelom suitom drugih brodova je Rasna tehnologija Winnua koja mu omogućava postavljanje jedne Kopnene Vojske na Mecatol Rex na početku Statusne Faze. Odmah u tom krugu sam uz pomoć Muaata izglasao da vrijedi novi zakon da se dobije 2VP za držanje Mecatol Rexa u jednom krugu. Kako je Matta planirao smjesta napasti Mecatol on je podupro moj prijedlog pa je zakon počeo vrijediti. Heh. Ali Matta nije mogao znati da ja imam u ruci kartu koja mi omogućava odigravanje akcije prije svih u sljedećem krugu

Uf, kako je popizdio kad je vidio moje odigravanje Strategije Diplomacije i traženje svih rasa da postave svoju oznaku zapovijedi na sam Mecatol Rex sustav

To mi je omogućilo da produžim Mattinu agoniju.
Odmah se i tu postavlja pitanje kako radi ta akcijska karta. Radi se o karti Prvi udarac koja omogućava odigravanje akcije prije svih ostalih. Jel to znači i prije Naalu i jel to znači da je igrač prvi cijeli taj krug ili ne? Mi smo odigrali da sam bio prvi cijeli taj krug igre do Statusne faze.
U svakom slučaju Mattu smo zaribali, a ja sam bio na bod do pobjede.
Ne sjećam se tko je iznio novi zakon na galaktičkom vijeću gdje se mene proglasilo korumpiranim carstvom i izdana je tjeralica na mene.
Tko prvi napadne dobije 1VP. SaleGT sa svojom Naalu rasom je iskoristio ovu idealnu priliku za iznenadni napad pa je pokrenuo prvi rat na planetu Industrex gdje se nalazio zeleni artefakt u mom posjedu. Ujedno je dobio 2VP i izjednačio nas na 4VP.
Industrex nakon čišćenja planeta od preostalih Winnarana. Matta se spremao u napad ali ipak nije krenuo.
Tona i njegov L1z1x je naišao na davno zaboravljenu Svemirsku Stanicu koja mu je omogućila pobjedu sa 1VP manje nego treba ostalim igračima, ali je on bio predaleko od toga da uspije skupiti dovoljno za pobjedu. Došao je kraj i tog kruga. SaleGT i ja smo uzeli po još jedan bod i on se u zadnji čas sjetio da ima i svoj Preliminarni cilj koji još nije izvršio i na taj način uzeo svoj 6. bod što ga je dovelo do njegove prve pobjede.
Bilo je već 1:30 i kad je tako zanimljivo vrijeme samo teče.
Konačni bodovi:
SaleGT : 6
Sadistiko: 5
Tona: 4
Matta: 3
Opet je bilo dosta prigovora od strane Matte i izgleda su oni na DDI-u neke stvari igrali po house rulesima ove ekipe iz Petrinje, što se njemu više svidjelo nego originalna pravila.
Eto ako netko ima što za dodati oko par pitanja koja su ovdje postavljena javite se.
Ne mogu se sad sjetiti što je još bilo upitno, ali dosta negodovanja sa Muaat strane vjerojatno znači da je bilo još više pitanja koja su bila postavljena. Na neka smo odmah našli i odgovore iz pravila (al kad on nije zadovoljan s odgovorom onda đabe i pravila).
U svakom slučaju iako nije bilo previše borbe (zapravo samo dvije u cijeloj igri - od toga jedna moja s piratima i jedna sa SaleGT-om) bila mi je ovo jako zanimljiva igra jer sam političkim potezima skoro doveo svoju rasu Winnu do pobjede. Tona se uglavnom šlepao uz našu pomoć jer još nije savladao sve mogućnosti igre i morat će još puno puta igrati da bi došao na nivo da bude kompetitivan.
Moram se i malo pohvaliti sa svojim kutijama koje sam pripremio za sad za samo 4 boje igrača, ali uskoro će i ostali pošto sam i ja nabavio nedavno novu ogromnu kapa ploču (zahvaljujući Borisu iz Krvolova

).
Kutije omogućavaju postavljanje svojih karata tehnologije na štand pa je sve lijepo pregledno, jedina mana je što iza tog štanda nema pregled na druge stvari na stolu, al dobro, malo se zakrene u stranu i nije toliki problem.
I za kraj pregled ovotjedne top liste:
Kako su Rokoko i Istanbul napravili potpunu pomutnju na listi sve je u crvenim strelicama