Nakon dugo vremena zaželili smo se svemirskih istraživanja i osvajanja, a siroti
SpaceCorp: 2025-2300AD nam već praktički dvije godine skuplja prašinu.
Svatko od 1-4 igrača preuzima ulogu jedne od neimenovanih moćnih zemaljskih korporacija, startajući naravno sa Zemlje, tom plavom biseru u svemirskom crnilu. Svi dobivaju svoju vlastitu igraću ploču s početnim bonusima. Na početku svi imaju identične bonuse, no poslije tijekom igre će si svatko modificirati kako će njemu odgovarati. Karte iz ruke možete direktno igrati za akcije, npr. pomicanje, izgradnju, istraživanje, ili možete jednu kartu spustiti na svoju igraću ploču na jedno od slobodnih mjesta. Odsad pa nadalje ove spuštene karte vam daju trajne bonuse na akcije koje odigravate, a čiji bonusi su prikazani na njima. Budući da imate samo tri slobodna mjesta za spuštati karte, potrebno je dobro razmisliti koje bonuse želite i potrebni su vam, a koji vam nisu toliko bitni. Doduše možete poslije spuštati nove karte preko starih, ali računajte da se svaki potez računa. Stoga traćenje vremena kako bi se u jednom krugu spustilo jednu kartu, samo kako bi ju se već u idućem zamijenilo nešto malo jačom, možda ipak nije najbolja strategija za pobjedu.
Na svojem potezu imate u ovisnosti o kartama u rukama jednu od sljedećih mogućih akcija:
Research – povlačite nove karte
Move – putovanje svemirom jednim od dostupnih brodova
Explore – istraživanje planeta na koji ste se spustili, po mogućnosti otkrivanje rijetkih dragocjenih ruda elemenata i vode, zadivljujućih znamenitosti, ili susretanje izvanzemaljskih vrsta (prijateljskih ili ne baš prijateljskih)
Build – izgradnja jedne od devet različitih građevina, neke nisu dostupne odmah od prve ere
Produce – proizvodnja na planetima koji imaju te mogućnosti, generalno to donosi bodove
Genetics – pomicanje naprijed oznake na genetskoj traci, kada ova oznaka napravi puni krug možete dobiti nove moćne sposobnosti
Upgrade – spuštanje karte ispred vas ili unaprjeđivanje već postojeće
Special – korištenje specijalnih akcija na određenim kartama
Ovaj ponedjeljak je svijetlo Sunca napokon obasjalo i SpaceCorp, pa smo ga nakon predugo vremena ponovno zaigrali, ovoga puta samo Slavica i ja. Prethodne partije su bile u tri igrača, i ostalo mi je u dobrom sjećanju, osim Slavici koju sam na jedvite jade dobio da ponovno zaigramo. Nije mi mogla argumentirati zašto joj se ne sviđa, jednostavno da ima neki loš osjećaj još od zadnje partije. Vjerojatno neke veze ima moja pobjeda i njezina tadašnja očajna igra. Oh boy što li su se uloge zamijenile ovog puta. Imao sam loš predosjećaj čim mi je uspjela pred nosom ugrabiti prvi ugovor (contract), a do kraja igre ih se još ugrabila lijep broj točno potez prije mojeg. Tko prvi ispuni uvjet određenog ugovora dobiva dodatne bodove. Zamislite to poput Milestonova u Terraforming Marsu. Ma jednostavno bila puno bolja u apsolutno svemu. Jedino u čemu sam bio nešto bolji je bilo istraživanje svemirskih prostranstva. A što se tiče bodovne trake, na polovici igre sam ostao s ciljem samo da me ne prestigne za puni krug od 50 bodova. Do kraja igre je naravno uspjela i u tome, tako da je konačno bodovanje bilo 171 bodova za Slavicu, i svega 116 za mene.
Naravno da je nakon ovako uvjerljive pobjede bilo: "Wooow ovo je tako super igra. Zašto ju nismo igrali i prije."
Na što sam ja psihički izmožden i suženih očiju samo tapkao prstima po stolu.
Zanimljivost igre jest što se mijenja kroz tri glavne ere, te se shodno tome mijenjaju i igraće ploče. U prvoj etapi je doseg ljudske civilizacije do Marsa, te se igra na pripadajućoj igraćoj ploči uskog dijela naše Mliječne staze. Druga era nas vodi do samog ruba našeg poznatog svemira i nova igraća ploča obuhvaća sve planete Mliječne staze. U trećoj i zadnjoj eri je ploča s prikazom već dubokog svemira s obližnjim galaksijama. Također je zanimljiv dodatak što se s napretkom iz jedne u drugu eru, to jest s jedne na drugu ploču, dodaju i određena dodatna pravila. Svakako veoma zanimljiva igra koja zaslužuje pažnju svih ljubitelja svemira i istraživanja istog.
Jedina mana. Pa recimo da smo u svega dvoje igrača igrali oko 5 sati. Tako da imajte to na umu kada se upuštate, jer ovo nije igra, ovo je svemirska epika. Postoje doduše opcije da igra završi u prvoj ili drugoj eri, a također možete startati od druge ili zadnje ere. No da budemo iskreni to onda ostavlja dojam kao da ste izostavili polovicu igre, i jednostavno to nije ono pravo cjelokupno iskustvo. Kao da Through The Ages završite na kraju I ili II doba.
Možete otkriti više o osobi u sat vremena igre, nego u godinu dana razgovora. - Platon