sadistiko je napisao/la: 18 srp 2018, 19:40
...dobro ste vi to izvukli, kako je krenulo već sam se pobojao da će opet biti flameanja.
Nisam se htio uključivat jer je Miki dosta burno reagirao u prvim postovima pa reko da ne palim i ja.
I sam sam izradio par igara i planiram ih napraviti još nekolicinu, ali svjestan sam od početka da to sigurno nije potpuno legalno, e sad kad se radi o igrama koje nisu u prodaji i ne planiraju se ponovo raditi sviđa mi se razmišljanje GMT ekipe, a mislim da i ostali tako razmišljaju.
Kad se radi o igrama koje su još u prodaji onda je to ipak neka druga situacija.
Ista stvar je i kod mene - izradio sam nekoliko igara i opet ću jer me to zabavlja, a ne zato da bih uštedio 100-injak kn ili nekome uskratio njegovu zaradu. Dapače čak sam i "legalno" kupio nekoliko originalnih boardgameova koje sam kanibalizirao i upotrijebio za izradu "nelegalnih" home-made igara.
Mislim da GMT-u i ostalim izdavačima boardgameova smo najmanji problem nas par entuzijasta što izradimo nekoliko kopija igre za svoje potrebe (dakle ne za daljnju prodaju), za razliku od masovne prodaje kopiranih igara što im rade Kinezi na netu.
Ovo pozivanje na zakone mislim da nije potreba budući da to već spada u neku domenu nespojivu s igranjem i zabavom. Pa svak od nas svakodnevno krši zakon (i još k tomu ugrožava život) najobičnijim prelaženjem ceste van pješačkog prijelaza i hrpom banalnijih stvari primjerice neuzimanjem računa u trgovini i što ćemo sad...
Nego kad se već priča o ilegalnim kopiranjima, piratstvu itd. spomenuo bih primjer Iron Maidena. Ovo je sad iz sjećanja pa me slobodno ispravite ako sam što falio ali poantu ćete shvatiti. Naime, Maideni se svojedobno nisu puno zamarali kršenjem njihovih autorskih prava nego su pratili gdje se najviše ilegalno skidaju i distribuiraju njihove pjesme. To je bilo u Južnoj Americi - Brazil, Argentina itd. I tako su oni tamo fino napravili par turneja i umjesto na prodanim CD-ovima zaradili golemu lovu na koncertima jer su po količini distribuiranog ilegalnog materijala znali da će im doći hrpa ljudi na koncerte. Znači te pjesme su služile kao reklama i osnova za stjecanje baze fanova koji su koncertima pretvoreni u potrošače. Vjerujem da se članovi benda ne osjećaju nešto zakinutima i da su zato danas siromašniji...
E sad tako pametne firme kao što su primjerice GMT (o kojima sam čuo sve najbolje i za koje mislim da su ok) ne bi trebale sitničariti - za ne reći ciganiti oko par home made kopija. Naprotiv one bi ukoliko se donesu na neke game sessione mogle poslužiti kao svojevrstan demo za upoznavanje drugih gamera s proizvodom i ukoliko se ljudima svide potaknuti ih na kupnju. Dakako postoji i mogućnost da ih potaknu na izradu, ali to bi realno bio daleko manji postotak jer je kupnja ipak komotnije rješenje.
Također bih spomenuo i taj postotak koji tvorci igre dobijaju od svake prodane kopije. Ne znam koliko bi to moglo biti ali poznavajući korporativnu poslovnu filozofiju vjerujem da se radi o vrlo malom postotku. Također iznosi za materijal utrošen u izradu igre je smješan, a još smješnija naknada onima koji je fizički izrađuju. Zna se kome ostaje najveći dio kolača. Napominjem ne znam točno a i za svaku firmu su iznosi sigurno drukčiji pa ako je netko bolje upoznat s time odn. ima ikakav primjer iz prakse volio bih da to podijeli.
Osobno ako neki dizajner ili autor igre misli da će ga moja home made kopija igre osiromašiti rado ću mu uplatiti taj njegov postotak od veleprodajne cijene jedne igre, koji bi njemu pripao, a on ako hoće (a i ne mora) neka meni pošalje mailom template za izradu.