@grof, @mado je potegnuo već prežvakanu temu na kojoj sam sudjelovao pred par mjeseci i definitivno je da je izrada kopije igre kršenje autorskih prava. Ono što ti je zanimljivije promatrati jest u kojoj mjeri će ljudi funkcionirati u skladu sa Teorijom kognitivne disonance i relevantnih izvedenica:grof je napisao/la: 31 sij 2019, 14:25 Naime, na te fore da se napravi sve, samo ne kupi (plati) original nalazim svako malo u životu.
http://www.artnit.net/dru%C5%A1tvo/item ... nance.html
Sa boldanim ću ti označiti opravdanja, a sa italic/underline logičke greške kojom se pokušava ova opravdanja poduprijeti.
Jesi li ti @Stipsonov ovo vidio, pa sa ovim threadom možemo odmah dovršiti doktorate iz psihologije

miki0102 je napisao/la: 31 sij 2019, 14:46 Već se dosta o ovome pisalo pa ću ovako postaviti stvari.
Gle što se tiče ljepljenja naljepnica to kupio origonal ili napravio svoju moraš napraviti pošto su blokovi ionako bez naljepnice. Drugo blokovi su kupljenji od UGG-a i to direktno za igru tj. UGG ih u tu svrhu prodaje da si napraviš igru ili ekspanziju tako da se njima trebaš prvo obratiti pošto oni prodaju sirovinu s točnom namjenom. Slične stvari radi Philibert za neke druge igre. Zašto bi inače ljudi kupili ekstra blokove!? Tu još imamo mapu i karte gdje su karte jedino s logom GMT-a (može biti djelomičnog kršenja) dok je mapa Memoire 44 - original ali prenamjenjena za ovu igru.
Ispadne li igra jeftinija ukoliko je sam napraviš? Da, ispadne i u ovom slučaju u grubo 350 - 400 kn jeftinija (sve osim blokova sam već ranije posjedovao).
Je li izrada igre posao? Da je no to je posao kojeg volim raditi i zabavlja me (ženu baš i ne)
Bi li bilo kršenje autorskih prava da sam promijenio sličice na jedinicama (postoje homemade na BGG-nisu mi se svidjeie) i kartama i naziv igre, ne nebi pošto ne postoje autorska prava za mehaniku i dovoljno da i jedno pravilo promjeniš to više nije ista igra. Ima primjera sa Hrvatskim verzijama Ticket to Ride.
No postavljam pitanje tebi i drugima. Slušaš/te li piratsku glazbu? Gledaš/te li piratske filmove i serije? Igraš/te li piratske igre? Je li i to kršenje autorskih prava!? Za tebe znam da barem glazbu slušaš pa postavljam protupitanje: kad bi svi samo presnimavali glazbu i nikad ništa ne kupili bi li glazba izumrla?
Odgovor je ne jer nije ni stvorena kao sredstvo ostvarivanja profita pa tako nisu ni igre.
krofetki je napisao/la: 31 sij 2019, 19:20 Suma sumarum: Ako se nekom da radit kopija igre, nek ju i radi!![]()
A ove rasprave tipa : "Jadni izdavači! miki0102 im je uzeo 1 artikal na sveukupnu prodaju te igre!" su smiješni! Nit će izdavači propast zbog toga, niti će to osjetiti na prodaji......pogotovo jer nisu svi ludi kao miki0102da idu radit kopije !
![]()
Previše je to vremena i truda da bi to velik postotak ljudi radio!
P.s. A, ako je mikiju to gušt....pa štancaj frende do mile volje!![]()
![]()
Vukozec je napisao/la: 01 vel 2019, 10:04 Dok god netko izrađuje kopije za vlastitu kućnu uporabu nemam problema sa tim. Na to gledam kao na hobi u kojem je naglasak upravo na samoj izradi, to je ono što je valjda svima koji se time bave gušt. Jesu li ljudi koji znaju slikati pa gledajući u fotografiju originala naslikaju npr. vlastitu verziju Mona Lise i okače je doma na zid učinili išta nemoralno ili nezakonito? Naravno da nisu.
A prodaja piratskih kopija ili bilo koji drugi oblik ostvarivanja profita na njima je naravno nemoralna i kriminalna aktivnost.
d0nkey je napisao/la: 31 sij 2019, 16:17 Vjerujem da tema nije tu da pricamo zakonski o tome (jer zar nije zakonski krsenje kopirati i out of print igru?) vec moralno. Sto se toga tice kod autorskih prava cesto zna biti sivih stvari, ali neke stvari nisu. Npr mislim da bi se svi slozili da nije ok praviti kopije s ciljem prodaje i zarade, ali da je ok koristiti kopirani dio da nadomjestis izgubljeni ili osteceni dio.
Osobno mislim da ako je izbor izmedu kopiranje igre ili nikako ne posjedovati onda je ok kopirati, Kada je druga opcija kupiti igru, onda mislim da je potreban razlog koji to opravdava da bilo ok.