Šta ste zadnje igrali?

Teme vezane uz igre, igranje, druženje, obitelj i psihologiju igranja
smurfORnot
Reactions:
Ima zahvala: 437 puta
 pohvaljen: 796 puta

Re: Šta ste zadnje igrali?

Post Postao/la smurfORnot »

slika

Od kad sam nabavio ekspanziju za Tekhenu nismo odigrali game :facepalm ...krenulo je, ajmo setupat game, to je malo potrajalo, što radi toga jer nismo dugo igrali, što radi toga, jer zašto bi u ekspanziji naveo kompeltan setup, nego si naveo dijelove setupa koji se mijenjaju u odnosu na base rulebook, pa konstantno šaltaj jedan pa drugi rulebook da bi setupao game :facepalm
Nakon što smo rješili taj setup, skužili smo da se ne sjecamo gejma baš, pa najbolje da ja opet pogledam how to play i prođem pravila ekspanzije, 50min kasnije, bili smo spremni za game konačno.
Nisam dugo igrao game, pa ne mogu još ocjeniti kakva je ekspanzija, mislim nije da mi je pogoršala game, daje dodatne opcije, na neke i nismo toliko obračali pozornost obzirom da nismo dugo igrali game pa su to bile još dodatne informacije koje nam i nisu toliko trebale. Ovaj side board je ok s strane što još da malo opcija za kućice koje inace i nisu bile toliko ''atraktivne'' da bi ih mogao sve odigrati, daje te priestove i warriore koji se mogu dobiti putem crvenih i plavih kockica, warriori su u biti jedino potrebni ako se grade kučice na tom sideboardu, priestove se generalno troši da bi se mogli uzetiti neki artefakti što još daju neke opcije(do zadnjeg turna nismo uzeli niti jedan artefakt).
Ako volite game, ekspanzija mi se čini solid jer daje dodatne mogučnosti bez da sad previše zakomplicira stvari, nije must have.
Ovi su korisnici zahvalili autoru smurfORnot za post (ukupno 6):
dadosadistikoMago de UmagotanelornOilegakPapaver
Deni
Reactions:
Ima zahvala: 691 put
 pohvaljen: 1092 puta
Kontakt:

Post Postao/la Deni »

https://boardgamegeek.com/boardgame/355093/woodcraft
slika
Bojao sam se da ce biti pretijesna i da ce ikonografija biti manje intuitivna, ali nakon prve partije u dva igraca oboje se ispostavilo krivim. Ipak, imam osjecaj da se da tu iscijediti puno vise, iako smo i sada dosta oprezno igrali i dobro promisljali poteze. 95 bodova za mene naspram 65, odaje da smo oboje odigrali prosjecno s obzirom da igra ima marker i za 150 bodova.
Igra je odlicna puzla, rewarding za dobro mozganje, a opet ne prekompleksna. Ako igraci mogu izmozgati svoj potez dok cekaju druge da odigraju, onda bih rekao da se ovo da igrati i u cetri igraca, ali i u dvoje i solo vjerojatno jako dobro funkcionira. Pozitivno me iznenadila, svakako veliki palac gore!

https://boardgamegeek.com/boardgame/369880/beer-bread
slika
Nakon toga, jos malo mozganja uz iznenadjujuce tinky 2p igru. Svaka karta ima tri akcije, od kojih biras jednu: resurse, power ili ispunjenje ugovora. Zanimljiv mi je moment drafta, jer jednu kartu igras, a ostale dajes protivniku. Tako da bi teebalo pamtiti sto si mu dao odnsno koje resurse trebas uzeti od "njegovih" karata da bi ispunio ugovor koji je trenutno kod njega. Odigrali smo stihijski, bili u par bodova razlike, al imam osjecaj da nismo ni zagrebali kombinatoriku i efikasnost poteza. Mislim da nije za svakoga, a preporucio bi je ljubiteljima AP euro igara koji u krace vrijeme zele nesto suvislo odigrati.

https://boardgamegeek.com/boardgame/364 ... draw-write
slika
I posto smo u dva ipo sata odigrali dvije igre, odlucili smo se i Orleans na papiru isprobati. Osjecaj i tema su vjerno preneseni, ali ovo je i dalje ista sablona kao i sve slicne preslike velike brace na whatever n write. Svejedno, nije lose tj nije smece, al ono... ne vidim smisao. Nema tu nista pretjerno novo; chain-anje akcija u bingo stilu, plus nesto sitno interakcije (tko prvi njegovo) i odabir akcija je ok: vuce se pet tokena te se naizmjenice odabire po jedan i odigarava. U dva igraca se tu da dosta kalkulirati kojim redoslijedom odigravati tokene jer je svako treci tvoj.
Ok, ali nista posebno
Ovi su korisnici zahvalili autoru Deni za post (ukupno 10):
sadistikodadomljekotanelornsmurfORnotkockicaKillaPapaverTeehee(R)realuka
slika
marge
Reactions:
Ima zahvala: 285 puta
 pohvaljen: 775 puta
Kontakt:

Post Postao/la marge »

Eclipce u šestero..slika

Poslano sa mog SM-G991B koristeći Tapatalk

Ovi su korisnici zahvalili autoru marge za post (ukupno 9):
dadoDenitanelornsmurfORnotsadistikoKillaPapaverit's meTeehee(R)
Oilegak
Reactions:
Ima zahvala: 26 puta
 pohvaljen: 59 puta

Post Postao/la Oilegak »

smurfORnot je napisao/la: 11 lis 2022, 19:15 slika

Od kad sam nabavio ekspanziju za Tekhenu nismo odigrali game :facepalm ...krenulo je, ajmo setupat game, to je malo potrajalo, što radi toga jer nismo dugo igrali, što radi toga, jer zašto bi u ekspanziji naveo kompeltan setup, nego si naveo dijelove setupa koji se mijenjaju u odnosu na base rulebook, pa konstantno šaltaj jedan pa drugi rulebook da bi setupao game :facepalm
Nakon što smo rješili taj setup, skužili smo da se ne sjecamo gejma baš, pa najbolje da ja opet pogledam how to play i prođem pravila ekspanzije, 50min kasnije, bili smo spremni za game konačno.
Nisam dugo igrao game, pa ne mogu još ocjeniti kakva je ekspanzija, mislim nije da mi je pogoršala game, daje dodatne opcije, na neke i nismo toliko obračali pozornost obzirom da nismo dugo igrali game pa su to bile još dodatne informacije koje nam i nisu toliko trebale. Ovaj side board je ok s strane što još da malo opcija za kućice koje inace i nisu bile toliko ''atraktivne'' da bi ih mogao sve odigrati, daje te priestove i warriore koji se mogu dobiti putem crvenih i plavih kockica, warriori su u biti jedino potrebni ako se grade kučice na tom sideboardu, priestove se generalno troši da bi se mogli uzetiti neki artefakti što još daju neke opcije(do zadnjeg turna nismo uzeli niti jedan artefakt).
Ako volite game, ekspanzija mi se čini solid jer daje dodatne mogučnosti bez da sad previše zakomplicira stvari, nije must have.
Meni je base game skroz ok i ekspanzija nikako da se makne sa pile of shame-a. Malo si me potaknuo sad pa ću probati ovih dana svakako.
realuka
Reactions:
Ima zahvala: 993 puta
 pohvaljen: 1011 puta
Kontakt:

Post Postao/la realuka »

https://boardgamegeek.com/boardgame/351913/tiletum

Moja najisčekivanija ove godine, od svima poznatih dizajnera, ponovna suradnja, jedini minus u najavi je bio izdavač.

slika

Posbeno me igra privlačila zbog glavnog mehanizma - snaga akcije je obrnuto proporcionalna količini resursa koju dobiješ. Kako ja vidim ova dizajnera čini se da je Luciani super odradio dio da uvijek imaš napeto točno resursa, a Tascini je zapravo super jednostavno ukomponirao povezanost svih akcija preko tog specijalnog action selection mehanizma.

slika

Akcije su jako jednostavne, ali kad dođeš na potez uglavnom ćeš napraviti jako puno akcija, što igru zapravo čini odličnom jer je uključena super kombinatorika, ali čak i bez APa traju potezi jako dugo (12 poteza je po igraču u cijeloj igri). Ispunjavaju se ugovori, grade katedrale, kreće se po mapi i grade građevine, popunjavaju se kuće s ljudima, ali začudo za ovu dvojicu penali na kraju runde su dosta zanemarivi, pogotovo jer track na kojem dobiješ penale je track po kojem se određuje novi turn order track.

slika

Odigrana je jednom u 3 igrača i vidi se zapravo koliko je utjecala na Tekhenu i da je Tekhenu ovako na prvu lošija kopija Tiletuma. Ovdje mi se činilo isto kao i u Tekhenuu ds bi jače akcije mogle brzo nestajati i zapravo eliminirati te akcije iz igre na neko vrijeme, ali je ovdje puno lakše promjeniti tip akcije, pa je zapravo borba za vrstu resursa ponekad ispala puno bitnija nego borba za akcije.
Ovi su korisnici zahvalili autoru realuka za post (ukupno 12):
dadoMago de UmagofrastarcMirekCrosmurfORnotblahblahDeniPapaverkockicatanelorn i još 2 korisnika
Deni
Reactions:
Kontakt:

Post Postao/la Deni »

https://boardgamegeek.com/boardgame/368 ... ing-oceans
slika

Mr. Rondel does it again! Igra je teska borba kako drugima usporiti engine i pri tome maksimizirati svoje akcije. Vrlo jednostavna pravila, pitko u gameplayu, moze se odigrati i brze i sporije ovisno koliko se zelite misliti. Igra ne kaznjava al na kraju ce se osjetiti u bodovima.

Ukratko, rondel akcije daju opciju kupnju novih brodova koje stavljate u regije tj luke Ako su regije pune, najstariji brod ispada s mape. Ostale akcoje manje vise sluze za income i, uvjetno receno, set collection. Vrlo slicno Navegadoru u tom smislu.

U svakom slucaju igra je zabavna, thinky i napeta do samog kraja. Preporuka za ekipu koja se voli nadmudrivati kroz ekonomiju i pazljivo planiranje akcija.

https://boardgamegeek.com/boardgame/350 ... -explorers
slika

Ocekivao sam da ce biti i gora, al ispalo je ok. Igra je flip n write, ali umjesto olovke tu su kockice s kojima se gradi ruta. Na kraju svake runde sve se kockice micu, a ostaju samo gradovi iz kojih u iducim rundama mozete krenuti sa sirenjem. Simpaticno, mozda cak i preporuka za obiteljsku ili casual igru, ali meni je osobno draza Trails of Tucana. Isti "itch" mi svrbi to zadovoljstvo povezivanja.
Ovi su korisnici zahvalili autoru Deni za post (ukupno 7):
dadosadistikorealukaPapaverkockicasmurfORnottanelorn
slika
sadistiko
Reactions:
Ima zahvala: 3725 puta
 pohvaljen: 3857 puta
Kontakt:

Post Postao/la sadistiko »

Deni ih skida samo tako...
kad stigneš proučiti sva ta pravila?
slika
Deni
Reactions:
Kontakt:

Post Postao/la Deni »

a, podijelili smo se. iducih 6 tjedana dinamika ce biti utorak/petak. pa ko ziv ko mrtav 🤣
Ovi su korisnici zahvalili autoru Deni za post:
sadistiko
slika
Deni
Reactions:
Kontakt:

Post Postao/la Deni »

Malo soliranja za nedjeljno popodne

https://boardgamegeek.com/boardgame/179 ... ck-dungeon
slika

Nakon sto sam igrao Dicey Dungeon video igru, potrazio sam ima li sto slicno u bg svijetu i navodno je ova igra najslicnija. Poveznica svakako ima (dungeon crawler s dice placementom), ali One Deck Dungeon je dosta tezak zbog ogranicenja i manjka mehanika za manipulaciju kockica. U svakom slucaju, nakon sto odaberete lika prolazite kroz deck karata koji sadrzi neprijatelje i zamke. Ako encounterate karticu svakako ju dobijete i birate hocete li xp, item ili skill. Ovisno koliko praznih polja ostavite (bez kockice) mozete ostati bez HPa i vremena (vrijeme se broji u kartama u decku). Nakon sto se deck isprazni mozete ici na iduci level. Ukupno su tri levela prije boss fighta. Svaki level ima novi event i trazi veci broj kockica tj polja za pokriti.
U tri pokusaja nisam uspio proci prvi level tj prvi deck. Bas je tijesno i roll puno utjece na igru. Naravno, ima Skillova i itema koji mogu pomoci, ali do tada, ko ziv ko mrtav...
Moram vidjeti je li nesto laksa u više igraca prije konacnog suda.

https://boardgamegeek.com/boardgame/284584/troyes-dice

slika

Ha, ovu igru sam preskocio svojevremeno, jer recenzije nisu bile bas odusevljene. Sad kuzim i zasto. Igra je poprilicno zahtjevna i veci je AP od prosjecnij whatever n write igara. Nedostaje mi brzina i jednostavnost, ali ovo vise dodje kao filler, nego kao brzinska zabava za opustanje. Sve ostalo mi se svidja u igri; od limitiranja opcija s crnom kockom i napada istom na jedno polje na boardu, preko mogucnosti manipuliranja kockica i chain reakcija, do rewarding bodovanja ako se dobro odigra.
Nakon tri partije, koncentracija mi je pocela padat, kao i broj bodova, tako da igra svakako nije šala 😄 Preporuka!
Ovi su korisnici zahvalili autoru Deni za post (ukupno 5):
dadotanelornsadistikokockicaZorzy
slika
ray
Reactions:
Ima zahvala: 52 puta
 pohvaljen: 312 puta

Post Postao/la ray »

https://boardgamegeek.com/boardgame/175 ... dden-stars
Probao s bratom jedan dan kroz tjedan da vidim prvi dojam igre. Objašnjavanje pravila je trajalo oko 30min - za mene je ovo jako dugo i ima puno pravila. Odigrali smo jedno sat i pol i stali uz rečeno (nadam se bude ostvarilo) da bi trebali početi ranije igrati pa da se završi u normalno vrijeme (mislim da bih kroz sljedećih pola sata - 45 min bili gotovi). Igra ima svega - milijun mogućnosti, upgrade-a, drugačije izvođenje akcija i bitke nego što sam vidio do sada. Sviđa mi se, samo treba vidjeti da li zavrijeđuje toliko potrošenog vremena da se odigra partija uz sva ta silna pravila i čitanja teksta s mnogo kartica. Igra traje dugo, dok su potezi relativno brzi, usporava ju svaka bitka koja može potrajati par minuta (ovisi o igračima).

Kroz vikend:
U zadnje vrijeme smo počeli dosta igrati na BGA - Euphrate & Tigris i Azul, pa sam ih htio pokazati još neke kojih ima tamo da igramo:
Sve su u 3p.
https://boardgamegeek.com/boardgame/822/carcassonne + https://boardgamegeek.com/boardgameexpa ... cathedrals
Fora igra, ne trebam previše pričati o ovome :-) Trebalo bi ubaciti varijantu da imaš 2 pločice u ruci pa da se smanji: a gdje sam baš ovu dobio, kam bi sada s njom.

https://boardgamegeek.com/boardgame/93/el-grande
Uspio sam se ubaciti u jedan gejm na BGA gdje nas je bilo 5p. Jako mi se dopala (a to sam i predpostavljao da bude) te sam završio 3. s par bodova razlika između 1. 2., pa sam im išao pokazati kak funkcionira igra i da odigramo par rundi (jer nije preporuka u 3p igrati i mogu reći da istina :-) ). Žale se što moraš svaku rundu čitati kartice.

https://boardgamegeek.com/boardgame/244 ... ow-yangtze (Nema je na BGA)
Kao veliki fanovi E&T sam nabavio nastavak. Nisam zadovoljan. Ovo sve što sam ispod napisao mislio da će tako biti dok sam pročitao pravila prije kupnje, pa se citiram od prije par mjeseci: "Baš me interesira kako će mi se svidjeti jer mi se ovako kad sam pogledao pravila ne sviđa što je izbacio jedan "objective" (treasure) s mape, pa time se sve vrti oko pagoda. Sviđa mi se što leaderi imaju korist ako nisu odigrani i market pločica.I naravno, zanima me rezolucija rata. "

Što mi je fora:
- sviđaju mi se noviteti - dodavanje više plavih odjedanput, market pločica i to što lideri imaju funkciju kad su izvan mape. Zanimljiv je koncept što svi mogu sudjelovati u ratu.
- Komponente su dobre, pogotovo pagode i debeli drveni leaderi, ali tko je napravio zaklone treba dobiti otkaz - krilca su odrezana pod kutem tako da kad staviš na stol vise pod kutem umjesto da su uspravne, znači uopće nismo ih mogli dobiti da stoje samo su padali. Uzeli smo iz E&T da ostanemo normalni :-)

Što mi se ne sviđa:
- mapa je prevelika za 3p te kako je izbačeni treasure (objective) iz mape, uopće nemaš neku inicijativu ići u neke dijelove mape. Znači fali mi tijesnost mape.
- Zašto promjena crvene u crnu boju? Samo nas bezveze zbunjuje. (ova opaska je više za E&T igrače)
- Konačnica rata mi je bezveze te kako sve u njemu vrti oko crvenih pločica. Nema više nekih napetih swingova promjene mape i dobivanja bodova.
- Primjetio sam da nam sve vrtilo oko tih pagoda kad su lagane za napraviti i nemaš kompromisa kod građenja (u E&T te pločice kao da više ne postoje)

Sve u svemu, Y&Y je pobrusio i pogladio rubove koje je imao E&T da napravi balansiraniju i više fer igru, ali time mi je igra izgubila draž - manje mi je napeta, tijesnija, što znači i manje zanimljivija. OK igra, možda bi još probao 4p, ali svakako bi rađe igrao E&T. (može se već naći u mom oglasu :-) )
6.5/10
Ovi su korisnici zahvalili autoru ray za post (ukupno 6):
tanelornkockicadadoDenisadistikoZorzy
Odgovori

Natrag na “Općenito o igrama i igranju”