Zadnjih tjedan dan mi je na tapeti Auztralija. Odigrao 6 partija, prošao sve player countove. Skoro da bih mogao napisati recenziju
Ajmo prvo loše. Igru ubija downtime. Fustrirajuće je što ti sagradiš npr 3 farmice i čekaš milijun godina dok svi ne prođu kroz svoja 3 'vremena', pa onda još i igra kroz svoje. Pustiš korijenje a samo zato jer ti je trebalo tri zlata da kupiš npr armored car, što obaviš u 20 sec, i onda čekaš još par tisuća godina da budeš opet.
Ajmo na dobro. Teška je. Ok, možda nekome nije ali nas konstantno ubija. Igra je zabilježila svega dva poraza, od čega jednom solo na easy. Što je fakat easy. I Odlična je na solo. Solo traje sat vremena max. Vezano je to uz nedostatak downtimea. Dakle solo dođeš do cca pola igre u max 10 min. I onda kreće malo petljanje sa automatom, ali barem ti sve vrtiš pa nije da čekaš.
Enivej.
Nemam neki specijalni AAR, jer su partije pomalo samey. Isto tako i fotke. Naravno ne u datom trenutku, ali kad se okreneš, i nema nekog narativa. Prvo se malo gradiš, onda se igra otvori i krene te napadati. Pa se braniš i, ako imaš sreće (sreća je HUGE u ovoj igri, ne sviđa mi se to ali ne mogu navesti kao minus), i ti malo napadaš. U nekom trenutku dođe kraj igre, i netko pobijedi. Često se to može i predvidjeti, ali eto, ima završni zbroj gdje se pobjednik formalizira.
Zapravo je ugođaj zagonetke. Kao neki veliki sudoku. Nisam siguran da mi se to sviđa, jer sudoku odigram na telefonu za 5 min, a ovdje 10 min samo raspoređujem stvari za partiju, i onda kasnije još 10 min slažem stvari u kutiju.
Svaka čast Martinu Wallaceu, ali nije mi ostavila igra neki dojam. Za ono kaj je, previše materijala. Na novogovoru: too fiddly. Ajde da su neka raskošna pravila ili nešto ali ne. Skroz bejzik, kamuflirano u neku dubinu. Solidna igra koja po ničemu ne odskače od bilo koje druge solidne igre.
Sjediš za stolom, družiš se s ljudima, nešto se tu i tamo dogodi pa se komentira, i na kraju nekako završi. Nitko nije specijalno ispao loš niti dobar. Popije se pivo, pojedu gricke. Zove se taksi i ode doma. Takva igra. U neko doba su na bgg to zvali 'aktivnost, a ne igra', ali eto to je sad mainstream (shameless plug na temu
print & forget)
Ok, kad bude neka igra sa više 'štofa' će biti i smisleniji AAR