Jučer smo se bili malo preselili iz Westerosa u Portugal. Naime, zaigrali smo igru Vinhos.

Moram priznati, uhvatili smo se u koštac s vragom.

Odmah da kažem svoje. NAJGORE NAPISANA PRAVILA IKAD!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Ne znam, jesam ja idiot, ili sam američki zaglupljen, ali nakon Agricole ovo su najgore (u euro stilu kao i kod Agricole) napisana pravila. Sve je nešto razbacano. Da bi nešto skužio moraš sto puta prelistati pravilo. I što onda vrijedi ako su pravila na samo 16 stranica kad moraš potrošiti 2 usrana sata da bi pronašao nešto što tražiš. Brate, kad uzmeš pravila iz Fantasy Flight izdanja pripremiš se da imaš štivo od koji 30+ stranica, ali kad to pročitaš kao da si čitao roman i sve ti je uglavnom jasno. U toku igre, kad te nešto zanima onda sve po tom pitanju je objašnjeno na jednoj stranici, ili ako nije onda ti odmah piše, za opširnije pogledaj stranicu tu i tu i gotovo. Ovako, pa je malo objašnjeno ovdje, pa malo na zadnjoj stranici i jednostavno se pogubiš.

Od nas četiri koji smo se skupili sinoć (Dam Dam, Krki, Matta i ja), jedino Dam Dam nije nikako bio za sađenje vina, dok smo nas trojica baš htjeli malo proizvest kakvog radajnera.

Moram samo pohvaliti ekipu do neba! Vjerujem da je to bio itko drugi, da bi prekinuli igru na pola, ovako su dečki stoički izdržali ovu patnju i odigrali do kraja.
Što se tiče same igre, sad kad smo pred kraj igre skužili skoro sve, vjerujem da se radi o vrhunskoj igri i da tu ima bezbroj strategija kako nadmudriti suseda s drugog brega, ali doći do tog saznanja kako se što radi je totalni pain in the ass. Kao pripremu za igru, pregledao sam par video tutoriala, ali tu ima toliko toga da to jednostavno ne možeš zapamtiti. Zapamtio sam samo neke osnove.

Postoji puno pravila na pravila i ponegdje i nepovezanosti sa stvarnom proizvodnjom vina, tako da mogu reći da se ovdje ipak ne radi o simulaciji, nego je dizajner ipak pribjegao nekim rješenjima koja će dovesti do zanimljivije interakcije između igrača.
Uglavnom, kako god bilo, i kako god igrači nisu baš doživjeli ugođaj berbe grožđa, proizvodnje vina i prodaju, pa i izložbe vina, nego su se više hrvali s nespretnim pravilima odlučili smo da ćemo drugi utorak ponoviti isto i ako nam se ni tada ne svidi igra, ode ona lijepo na prodaju.

Ja se iskreno nadam da se to neće desiti jer volim tu tematiku još iz dana Winzer igre na Amigi.
Trajanje ove kobasice je krenulo u 20:40 kad sam krenuo objašnjavati pravila, u 21:40 smo krenuli igrati i bezbroj puta bili prekinuti dok sam tražio pojedine stvari u ovim nesretnim pravilima, a završili u 2:30. Dakle umjesto rečenih 135 minuta igranje je trajalo 350 minuta.
U ovoj probnoj igri punoj krivo odigranih stvari rezultat na kraju je bio sljedeći:
1. Matta 52
2. Dam Dam 43
3. Krki 38
4. Sadistiko 34
Bodove sam stavio po sjećanju jer mi mobitel nije spremio sliku rezultata iz nekog razloga.
Do sljedećeg javljanja, vaš Sadistiko.
Over and Out.