ispričavam se adminima i ostalima.
Gasim labrnju i povlačim se u sramoti

Teško da su baš Švicarci primjer moralne vertikale među nacijama po pitanju "tuđe nećemo": https://en.wikipedia.org/wiki/World_Jew ... wiss_banksgrof je napisao/la: 04 vel 2019, 09:34 Baš me zanima da li bi takvo što uopće, ikada palo na pamet jednom švicarcu, dancu, nijemcu ili japancu? Odnosno nekome iz naroda s kojima se mi Hrvati jako volimo uspoređivati kod bilo kakvih osuda, ne gledajući pritom sebe i svoja ponašanja, uvjerenja i sl.![]()
Da, ali ta igra je jednom bila kupljena kao nova i preprodaje se dalje kao rabljena (isto kao kad kupiš novi auto i preprodaš ga kao star ili knjigu ili bilo što drugo rabljeno). Ti nisi tu igru isklonirao i prodaješ kopije nego jednu te istu. Na njoj je izdavač zaradio po primjerku.Vukozec je napisao/la: 04 vel 2019, 11:43 Evo još jedan twist za raspravu: koja je točno razlika sa stajališta izdavača i autora, između slučaja kad pojedinac izradi homemade kopiju igre za vlastitu uporabu i slučaja kad pojedinac kupi second-hand igru sa malih oglasa na ovom forumu? Ima li tu netko tko ne kupuje rabljene igre jer želi podržati autore, izdavače i distributere, pa kupuje samo nove igre?
PS: nikad nisam, niti imam namjeru napraviti vlastitu kopiju bilo koje igre.
Peckinpah nije režirao 7 veličanstvenih već Sturges, ali da, taj film, kao i hrpu drugih je svojevrsni remake 7 samuraja.dendarii42 je napisao/la: 04 vel 2019, 11:34
Rezultat toga je Kurosawinih 7 samuraja, koje je opet imitirao Peckinpah u 7 veličanstvenih i napravio puni krug.
Ja nisam pričao o slučaju kad se igre iz kućne radinosti prodaju: to je piraterija o svom najjasnijem obliku. Pričamo o slučaju kad netko izradi igru za sebe. Kako točno to oštećuje izdavače, autore i distributere više od prodaje second hand kopija? Zapravo, kad malo razmislim, siguran sam da bi oni svi odmah potpisali da nestane second-hand prodaja, prije nego uradi-sam verzije.grof je napisao/la: 04 vel 2019, 11:51Da, ali ta igra je jednom bila kupljena kao nova i preprodaje se dalje kao rabljena (isto kao kad kupiš novi auto i preprodaš ga kao star ili knjigu ili bilo što drugo rabljeno). Ti nisi tu igru isklonirao i prodaješ kopije nego jednu te istu. Na njoj je izdavač zaradio po primjerku.Vukozec je napisao/la: 04 vel 2019, 11:43 Evo još jedan twist za raspravu: koja je točno razlika sa stajališta izdavača i autora, između slučaja kad pojedinac izradi homemade kopiju igre za vlastitu uporabu i slučaja kad pojedinac kupi second-hand igru sa malih oglasa na ovom forumu? Ima li tu netko tko ne kupuje rabljene igre jer želi podržati autore, izdavače i distributere, pa kupuje samo nove igre?
PS: nikad nisam, niti imam namjeru napraviti vlastitu kopiju bilo koje igre.
To što netko želi kupiti rabljenu igru po nižoj cijeni ne povređuje ničija autorska ili druga prava, jer je to i dalje jedna jedina kopija koju ti više nemaš, a netko je drugi ima. Prodajom te svoje igre izgubio si i prava korištenja na nju (jer je ni fizički više nemaš), a onaj koji ju je kupio od tebe automatski je stekao ta prava.
Pravno gledano: jednostavno. Pri izradi vlastite kopije ti si povrijedio autorska prava neovlaštenog kopiranja. Kod prodaje rabljene igre ti si prenio prava korištenja legalno izrađene igre na drugoga. I tu nema neke druge priče.Vukozec je napisao/la: 04 vel 2019, 12:01
Ja nisam pričao o slučaju kad se igre iz kućne radinosti prodaju: to je piraterija o svom najjasnijem obliku. Pričamo o slučaju kad netko izradi igru za sebe. Kako točno to oštećuje izdavače, autore i distributere više od prodaje second hand kopija? Zapravo, kad malo razmislim, siguran sam da bi oni svi odmah potpisali da nestane second-hand prodaja, prije nego uradi-sam verzije.![]()
Ima o sličnoj temi zgodan dokumentarac Patent Absurdity.Vatanen je napisao/la: 04 vel 2019, 10:44 Uzgred jesu li braća Neugebauer i manje-više svi animatori svijeta do nekog trenutka kršili moralni zakon bezočno imitirajući Disneyja? Da je mogao on bi im to sigurno bio zabranio. Pa ne bi bilo ni ZG škole ni dobrog dijela svjetske animacije koja je nastala kao antiteza, ali moraš prethodno poznavati tezu.