Šta ste zadnje igrali?

Teme vezane uz igre, igranje, druženje, obitelj i psihologiju igranja
dlakar
Reactions:
Ima zahvala: 677 puta
 pohvaljen: 664 puta
Kontakt:

Re: Šta ste zadnje igrali?

Post Postao/la dlakar »

frle je napisao/la: 31 sij 2021, 13:04 Jučer je bio pravi borad game night i odigrali smo 4 nove igre iz kolekcije.
Započeli smo dan s https://boardgamegeek.com/boardgame/293014/nidavellir . Simpatična set collection igra sa bidanjem.
slika
Onda smo probali https://boardgamegeek.com/boardgame/246784/cryptid . Odigrali smo dvije partije jednu za drugom jer smo obje jako brzo skužili gdje se nalazi čudovište. Zanimljiva igra dedukcije i razmišljanja.

Zatim smo se bacili na novi hit - https://boardgamegeek.com/boardgame/316 ... e-imperium . Jako dobar deckbuilding/worker placement hibird. Karte diktiraju gdje mogu ići workeri, pa s ostatkom karata kupujete nove i na kraju runde ima i mali area control borba za bodove i različite benefite. Vidim zašto je hype velik oko igre, stvarno mi se svidjela. Realno nema nikakve veze s temom Dunea, mogla je biti bilo koja druga tema zalijepljena, ali zbog mehanike se ističe sigurno.
slika
Za kraj smo odigrali novof Pfeistera - https://boardgamegeek.com/boardgame/316858/cloudage . Jako zanimljiva igra i različite mogućnosti bodovanja se otvaraju kroz upgrade broda, kupovinom project karata. Ima dobar način odigravanja rundi: prvo produkcija, pa micanje po mapi gdje je bitno završiti micanje u nekom gradu, potencijalna borba u tom gradu i na kraju upgreadanje i istraživanje tih gradova. Igrali smo scenario, dok Rhado preporuča da se igra kampanja, a to će nadam se doći na red uskoro.
slika
@frle , možeš li mi molim te izmjeriti Dune Imperium tablu? Bio bih ti jako zahvalan
Ovi su korisnici zahvalili autoru dlakar za post (ukupno 2):
Knivessadistiko
For a while, I thought of myself as an atheist until I realized it was a belief, too.
marge
Reactions:
Ima zahvala: 285 puta
 pohvaljen: 774 puta
Kontakt:

Post Postao/la marge »

evo konačno odigrali Hansa Teutonicu (desetak godina mi je na wishlisti i sad ju uzeo čim je izašla big box verzija) i dopalo mi se, malo ima komponenata, ni pravila nema puno, ali ima onaj zanimljivi logički ineteraktivni element kojim su igre nekad obilovale, a u novijim igrama ga baš i nema.. uglavnom, plus je i da partija ne traje predugo i da možeš utjecati da isforsiraš kraj ranije nego li to drugima odgovara.. s tim da smo igrali u tri igrača, a igra je vjerojatno još bolja u četiri ili pet..
Ovi su korisnici zahvalili autoru marge za post (ukupno 6):
smurfORnotpriroda15Papaverjuri006Stipssadistiko
frastarc
Reactions:
Ima zahvala: 474 puta
 pohvaljen: 586 puta
Kontakt:

Post Postao/la frastarc »

Evo upravo u zadnja 2 dana imao priliku 3 puta igrati https://boardgamegeek.com/boardgame/13/catan, osnovnu igru (+5-6 igrača), da, nov sam u BG-u :D

Igrali smo u 4 igrača (s većom mapom), u 2. partiji je prošlo 9 bacanja zaredom (!) da nisam nijedan resurs dobio, čak ni one "popularne" brojeve :D
U 3. partiji su padali neki ludi brojevi npr 3 je palo jedno 15c tokom partije, čak i 12.

Sve u svemu zabavna igra, da bi je igrao ponovno - bi', ali da bi mi sjela u top 10 ili da bi ju kupio u kolekciju, za sada ne :)
Veseli me jos uvijek mozganje u eurostyleima 😄

slika
Zadnja izmjena: frastarc, dana/u 04 vel 2021, 09:06, ukupno mijenjano 1 put.
Ovi su korisnici zahvalili autoru frastarc za post (ukupno 4):
juri006CrazyBunnyGuyPapaversadistiko
Minsc1610
Reactions:
Ima zahvala: 296 puta
 pohvaljen: 339 puta
Kontakt:

Post Postao/la Minsc1610 »

Jučer nakon podužeg vremena opet igrali Clank! In Space - igra u kojoj tradicionalno gubim jadno i bijedno od mog sina. Dakle, nikada nisam pobijedio u toj igri ili u bilo kojem kompetetivnom deckbuilderu. Sinoć ga razbih sa 110/74. Bilo mi malo žao. Al samo malo. :D
Ovi su korisnici zahvalili autoru Minsc1610 za post:
juri006
slika
ray
Reactions:
Ima zahvala: 52 puta
 pohvaljen: 312 puta

Post Postao/la ray »

@marge - ja isto jedno vrijeme pratim da ju uzmem, pa ako nisi znao uspjeli su napraviti misprint na jednoj mapi. https://boardgamegeek.com/thread/257185 ... ard/page/2 čak su se iz pegasusa javili i uploadali sticker. Veliš da partija nije trajala predugo - kolko otprilike (učenje pravila + gejm)? Kolko sam čitao da je ovo jedna od rijetkih igri gdje je čim više ljudi to su kraci gejmovi.

@CrazyBunnyGuy Možeš malo više o Rootu s 5 ljudi? Da li je prekaotično; možeš kontrolirati druge ili lakše netko pobjegne ispred? Da li smatraš da je downtime među potezima predugi? Da li ti se sviđa s tolko igrača? Jesi igrao s ostalim brojem igrača i za kojeg bi rekao da je najbolji?
marge
Reactions:
Ima zahvala: 285 puta
 pohvaljen: 774 puta
Kontakt:

Post Postao/la marge »

ray je napisao/la: 04 vel 2021, 10:07 @marge - ja isto jedno vrijeme pratim da ju uzmem, pa ako nisi znao uspjeli su napraviti misprint na jednoj mapi. https://boardgamegeek.com/thread/257185 ... ard/page/2 čak su se iz pegasusa javili i uploadali sticker. Veliš da partija nije trajala predugo - kolko otprilike (učenje pravila + gejm)? Kolko sam čitao da je ovo jedna od rijetkih igri gdje je čim više ljudi to su kraci gejmovi.
nisam imal pojma o misprintu, al bude mi @Bolindus isprintal taj famozni sticker..
jučer smo se našli u 19h pa smo prvo 15-ak minuta razmišljali dal da se upustimo u friško pridošli Kanban EV ili ne,
ali smo srećom spazili Hansu Teutonicu pa smo od cca 19:15 do cca 22h i proučili pravila i odigrali dvije partije na osnovnoj mapi, prvu u sklopu koje smo ujedno konzultacijom pravila ispravljali neke greškice u koracima, a drugu smo onda odigrali po pravilima, nadamo se ispravno.. s tim da prije toga nismo pravila ni otvorili, tak da mislim da idući put kad budemo igrali sad kad znamo pravila očekivano trajanje jedne partije bude 45 min..
a obzirom da smo jučer imali dogovoren izlazak do ponoći, ostalo nam je poslije još i vremena za jednu partiju Praga Caput Regni i par pivica..
Ovi su korisnici zahvalili autoru marge za post (ukupno 2):
raysadistiko
CrazyBunnyGuy
Reactions:
Ima zahvala: 283 puta
 pohvaljen: 608 puta
Kontakt:

Post Postao/la CrazyBunnyGuy »

Mogu. Rekao bih da je pet igrača meni osobno sweetspot, nisam probao u šestero (koliko se sjećam). Četvero je isto okej, sve manje od toga je potencijalno iffy. Barem zasad dok ne dođe nova ekspanzija s minor frakcijama pa možda bude neke koristi. Prije ove velike partije od petero, igrali smo utroje i bilo je čak i dobro, no osjeti se da ima previše slobode na ploči i da imaš previše opcija te da lako možeš izbjeći sukob i baviti se više euro-style igranjem. Nije loše, ali nije ni wargame. Borbe postaju opcija, a ne nužda, skoro pa ne treba odlučivati gdje što izgraditi...

Što se tiče kaosa, ovisi o igračima. Naša prva partija u petero je imala runaway leadera jer frakcija koje su trebala kontrolirati odbjegle mačke je imala jako shitty karte i dekret se nije mogao složiti kako je trebalo. Dok su se ostali probudili, mačka je otpičila i nekako su se svi predali.

Druga partija u petero je bila puno bolja, imali smo malo drukčije frakcije i prvu polovicu igre svi smo se kretali po point tracku u klasteru bilo je zabavno i napeto. Kasnije se opet dogodio runaway leader ali samo zato jer su se dvije frakcije zakačile međusobno u neku krvnu osvetu, ostavljajući rađajućeg runawayja na miru, a ja kao usrana vrana nisam znao igrati s tom frakcijom i nisam uspio ni sam ništa napraviti :P

No ovako objektivno:

downtime bi mogao biti najveći problem, to je istina. Nažalost, dosta traje dok ne prođe cijeli round, pogotovo kod kompliciranijih frakcija koje imaju puno toga za raditi. Npr. Woodland Alliance ima koliko toliko streamlined poteze, širit ćeš sympathy tamo gdje možeš, najčešće nemaš puno izbora, officera nikad nemaš previše tako da ti se limitirane opcije same nametnu. Ptice imaju 100% definiran put, njihov program samo treba odvrtiti. Problem su frakcije tipa mačke, krtice, vagabond, vidre... Previše what ifsa i sl pa dođe do zastoja dok ljudi razmišljaju što im se više isplati.

Kaotično je, ali u pozitivnom smislu. Ploča je gusto naseljena, svi imaju puno problema oko movementa zbog rula, treba dobro taktizirati gdje izgraditi građevine, s kim biti dobar. Potvrdio bih da je sweetspot 4-5 igrača barem meni. Dolazi do izražaja koliko je ovo zapravo krvava igra.

Što se tiče kontrole, funkcionira savršeno ako svi znaju što rade. Root moraju igrati igrači koji su jednako iskusni, inače asimetrija JAKO dođe do izražaja i nema šanse da bude zabavno. Kada se poravnaju zvijezde, partija je jako napeta i nijanse odlučuju.
Ovi su korisnici zahvalili autoru CrazyBunnyGuy za post (ukupno 3):
raydendarii42realuka
juri006
Reactions:
Ima zahvala: 1924 puta
 pohvaljen: 680 puta

Post Postao/la juri006 »

Under Falling Skies, 5 partija u zadnja dva dana. Konkretno na slici je misija Satellites iz Chaptera 1. Super su napravili s tim misijama razne varijacije na temu tako da je svaka partija drugacija. Inace i za standalone game ima super sustav definiranja razine tezine ovisno o kombinaciji razlicitih elemenata. Uglavnom igra je mrak :thumbs

slika
Ovi su korisnici zahvalili autoru juri006 za post (ukupno 3):
fpolsadistikokockica
kockica
Reactions:
Ima zahvala: 2069 puta
 pohvaljen: 1353 puta
Kontakt:

Post Postao/la kockica »

Zatrazit ću si kao poklon :D
Vihor
Reactions:
Ima zahvala: 110 puta
 pohvaljen: 80 puta

Post Postao/la Vihor »

slika

Poslijepodne i predvečer otišli su nam na postavljanje, učenje i mukotrpno bodovanje novopridošle Concordie.

Partija udvoje igrana na manjoj mapi. Prva teža igra s kojom smo se susreli. Ovo iskustvo ponajprije mi je rasvijetlilo koliko je kvalitetno, nedvosmisleno i razumljivo pisanje uputa i pravila za igre veliko umijeće. Da nije bilo iscrpnih tutorijala i otprije odgovorenih forumskih pitanja, mislim da bih šenuo.

Trebalo je neko vrijeme da se priviknemo na to da se za akcije koje se u tipičnim igrama uzimaju zdravo za gotovo (kretanje, kupovanje, građenje) moraju najprije potrošiti karte koje to omogućavaju. U početku smo se osjećali sputano. Ali nakon upoznavanja s kartom tribuna (koji sve iskorištene karte vraća u ruke), igra se rastvorila kao lepeza. Pred očima nam je odjednom bljesnulo bogatstvo mogućnosti i strateških smicalica koje nudi. Takoreći, tek smo uronili prst u vodu, a već se mogla naslutiti dubina oceana ispod. Igra je elegantna, lijepa i ugodna. Mudro proveden plan nagrađuje velikim zadovoljstvom. Sigurno će za nju biti mjesta na stolu.
Ovi su korisnici zahvalili autoru Vihor za post (ukupno 4):
juri006CrazyBunnyGuyPapavertanelorn
Odgovori

Natrag na “Općenito o igrama i igranju”