Preporuka ratne igre za pocetnika
- Igor
- Reactions:
- Ima zahvala: 196 puta
- pohvaljen: 402 puta
- Kontakt:
Re: Preporuka ratne igre za pocetnika
Craig Besinque - 16 pages rulebook man,njegova igra "Hellenes" skrenula mi je pažnju na ovog autora koji uspijeva u tih par stranica više objasniti nego popularna razvikana imena u 40.Njegovi ostali naslovi godinama su na vrhu liste...zanima me kakvog ćeš biti mišljena nakon odigrane partije.stoka je napisao/la:naručija san triumph and tragedy, nisam si moga pomoć.
P.S.
U svakom slučaju odličan izbor.
17.47 C. KAMIKAZES ATTACK ALONE....
- stoka
- Reactions:
- Ima zahvala: 731 put
- pohvaljen: 545 puta
- Kontakt:
da, rulebook se stvarno lako čita, praktički sam gotovo cijelog isčita u vrlo kratkom roku i dosta se brzo upija...uglavnom, izgleda da igra ide sa diplomatskom predigrom, razvrstavanjem neutralnih država u saveze, zatim vojno pokoravanje neutralnih koji se nisu nikome priklonili, da bi sve eskaliralo u ratu velikih sila, koji se može doduše dogodit i ranije, al ne mora ni uopće...i praćenje cilo vrime, ko će prvi povuč obarač...uz sve to ide ekonomski razvoj i razvoj tehnologija, s kojima se isto može pobijedit...iako neman baš neku zavidnu financijsku situaciju trenutno, nisam moga izdržat čim je izišlo u philiberta...možda su mi očekivanja prevelika, s obzirom da ni na internetu praktički nema puno recenzija o ovoj igri, i igra se tek mora dokazat široj publici, al nekako sam se zaljubija na prvi pogled...s obzirom da su mi sad ispitni rokovi, sumnjam da ću prije kraja rujna znat išta više, al probat ću bar neku solo partiju šta prije...
- Igor
- Reactions:
- Kontakt:
Vrlo sam zainteresiran za Trijumf&Tragediju,nadam se da ti je igra sretno doputovala i da već imaš neki pogled na cjelokupnu situaciju.Uz trakavicu poštovanja prema Hermanu Marku,nekako nisam siguran da je Churchill igriv,zaključujući površno,ali ima dosta dobrih argumenata od korisnika za eto koje bih rekao da smo u dnevnom kontaktu.Rating na bgg diskreditira moje izjave ali....
Kako u obje igre vještine pregovaranja moraju biti na zavidnoj razini,najblaže rečeno,a ipak T&T svrstava se u beer and pretzel games ,što nije loše..ali da je za svakoga?
Kako u obje igre vještine pregovaranja moraju biti na zavidnoj razini,najblaže rečeno,a ipak T&T svrstava se u beer and pretzel games ,što nije loše..ali da je za svakoga?
- stoka
- Reactions:
- Kontakt:
da, igra je stigla, ima već bar dva tjedna...polijepio sam naljepnice (dobrih sat vremena smo cura i ja to lipili, s tim da sam ja onako smotan zalijepio tek jednu naciju, doduše njemačku, daleko najbrojniju, dok je ona u to vrijeme sve preostale) ...pročitao sam rulebook i playbook prilično detaljno, tako da mislim da znam mehaniku, iako će se sigurno kroz partiju provlačit pitanja, prije svega u bitkama...odigra sam nekidan solo dvi godine, čisto da vidim diplomatsku fazu, manje radi mehanike, više da vidim koliko koja nacija u početnim krugovima može osvojit diplomatskim putem...mislija san se odigrat koju godinu bitki, al ipak nisam ima volje sam glumit sve to...idem sad sutra u šibenik, gdje imam taman dva lika s kojima ću nadam se probat igru, već smo se dogovorili za četvrtak, pa je iskrslo jer ću morat radit taj dan, nadam se da novi dogovor za petak neće propast...e, sad, da li je za svakoga, ne znam šta pod tim misliš...s obzirom da sam i sam početnik u wargamingu, a o njima da ne pričam, čak razmišljam o pojednostavljenju pravila za prvi put, pogotvo ovi supply/trade resurce check, već vidim da će to bit problemi...znam da nisu teška pravila, al dečki su stvarno početnici...s druge strane, ti vjerojatno pitaš u drugom smjeru, bar koliko sam primijetija, jedan si od rijetkih koji ne odstupa gotovo ni malo od žanra, baš gledam zbirku na bgg, čak ni opće prihvaćeni naslovi, rejsanje za galaksiju, ticket to ride i slično, ništa ne fermaš, hehe, samo ozbiljni wargameovi...uglavnom, ovaj tjedan bi triba imat prvu partiju, pa možda i još jednu idući tjedan, pa se javim sa dojmovima i komentarom igre čim stignem.
- Igor
- Reactions:
- Kontakt:
Da,malo sam preširoko postavio pitanje.Mislio sam na sljedeće - naslovi o kojima pišemo T&T,Chruchill pa na dalje VQ,HiS,Empire of the Middle ages...itd zahtjevaju visoke sposobnosti pregovaranja.Ne tvrdim da posjedujem iste,nego našavši se u prvoj partiji VQ shvatio sam dokle su neki spremni ići,što zabavno je što nije,među njima ima i onih koji su pravi umjetnici u pregovorima kao posljedica dugo-godišnjeg iskustva.Međutim sama činjenica da ih je jedna igra motivirala na adaptaciju zanimljiva mi je.Sa T&T i Chruchill situacija je ista.
Ipak i sam nudio sam GMT-jev popust za određene usluge u HiS na političkom planu
Međutim,suprotna strana toga je da stidljivi po prirodi možda neće naći zabavu u istim pregovorima gdje se testiraju nervni završetci i fokus,ovo može potpuno omesti igrivost iliti kako kažu entry level je visok.
U svojoj kolekciji imam High Frontier kako si vjerujem primjetio,naravno da bih zaigrao i kupio igru svemirske tematike a koja bi sadržavala barem 30% tehničkog dijela HF-a dokle ostalo može bit,i i poželjno je, svemirska opera.Međutim u ovu percepciju se uklapaju naslovi iz '70 i '80.Noviji naslovi,kako ja shvaćam,nekakva su kombinacija mushrooms-lsd u kojemu orke i goblini bore se za resurse,što i nije loše samo po sebi,ali je tematski prazno.
Ipak i sam nudio sam GMT-jev popust za određene usluge u HiS na političkom planu

Međutim,suprotna strana toga je da stidljivi po prirodi možda neće naći zabavu u istim pregovorima gdje se testiraju nervni završetci i fokus,ovo može potpuno omesti igrivost iliti kako kažu entry level je visok.
U svojoj kolekciji imam High Frontier kako si vjerujem primjetio,naravno da bih zaigrao i kupio igru svemirske tematike a koja bi sadržavala barem 30% tehničkog dijela HF-a dokle ostalo može bit,i i poželjno je, svemirska opera.Međutim u ovu percepciju se uklapaju naslovi iz '70 i '80.Noviji naslovi,kako ja shvaćam,nekakva su kombinacija mushrooms-lsd u kojemu orke i goblini bore se za resurse,što i nije loše samo po sebi,ali je tematski prazno.
- stoka
- Reactions:
- Kontakt:
da, vjerojatno očekuješ više od onog rizikovskog "nemoj ti mene, neću ni ja tebe"...ne znam, možda me dečki iznenade, al za početak ću bit sritan da igra dospije na stol i da se odigra partija, po mogućnosti do kraja...već vidim da će oni vjerojatno igrat historijski, pa ću probat ja bit west i tu malo zakomplicirat stvari, a i west mi se čini najslabija frakcija u igri...
- Igor
- Reactions:
- Kontakt:
Znajući poziciju Američana,jasno je da ekonomski mora se prodrijeti u proizvodnju manjih država,opet sam taj čin nije po nužnosti pozitivan kako sentiment može prevagnuti na suprotnu stranu,a opet tu su naftna polja Urala...Poslana pomoć kao sredstvo prisile funkcionira u jednom smjeru;što nakon obustave pomoći?Kako obvezati državu?Sada manja država ima dodatne resurse i nije prisiljena održavati mlake diplomatske odnose a priklanjajući se Axisu stavlja mu do znanja da ipak može prebaciti fokus na svoj front, koji mu ne treba u početnoj fazi ,istovremeno izbjegavajući posljedice embarga...ili može pripomoći rast čudovišta...
Takve odluke zahtjevaju diplomaciju bez kompromisa.Američani bi trebali svoj oslonac tražiti u proizvodnji,mislim da iako slabiji vrlo brzo mogu mobilizirati velike ekonomske resurse...ali to ovisi o interesima...
Nadam se da ćeš napisati koje slovo o partiji.
Takve odluke zahtjevaju diplomaciju bez kompromisa.Američani bi trebali svoj oslonac tražiti u proizvodnji,mislim da iako slabiji vrlo brzo mogu mobilizirati velike ekonomske resurse...ali to ovisi o interesima...
Nadam se da ćeš napisati koje slovo o partiji.
- stoka
- Reactions:
- Kontakt:
da, zapad ima daleko najmanje resursa (šta mi je iskreno u jednu ruku čudno, al dobro...) u početku...doduše, ne resursa, već proizvodnih kapaciteta, koji su u igri postavljeni tako da predstavljaju najmanje od resursa, populacije i broja tvornica (recimo, imaš resurse 13, populaciju 10, tvornice 9, tvoj proizvodni kapacitet je 9), s tim da se resursi ne računaju ako si u miru (kao, možeš ih steći trgovinom), šta je zanimljivo, jer axis startaju sa jako malo resursa u početku, možda 7, dok imaju oko 12 tvornica, tako da su u slučaju brzog rata u velikom problemu...s druge strane, startaju sa duplo više diplomatskih karata, te se pravilnom primjenom istih vrlo brzo mogu izdignuti...inače, amerika nije zastupljena, već ih west (eng i fra) mogu privuć diplomatskim putem (axis i sssr nemaju tu mogućnost), i onda dobivaju njihove resurse i populaciju, a od 1942 im stižu i usa trupe, koje se buildaju automatski...inače, okomi li se švabo svim silama na francusku, teško ga šta može zaustavit, pogotovo ako je sssr pasivan u tom trenu...west ima i dosta teritorija u indiji i na bliskom istoku, ali kako se jedinice mogu gradit samo u homelandu, dosta je teško parirati rusima na tom teritoriju, koji su dosta jaki u bakuu...