
http://www.youtube.com/watch?v=dBnniua6-oM#
Predobar dokumentarac (tj. snimka predavanja na University of California) na temu fruktoze, zasto je otrov za nase tijelo, zasto je mozak ne percipira kao hranu, zasto ima isti utjecaj na tijelo kao i alkohol (osim sto ne udara u glavu kao alkohol), zasto se covjecanstvo nemilice deblja, zasto je sve vise srcanih bolesti, a sve manje masnog se jede, zasto je vjezbanje dobro (ne samo zato sto sagorjeva kalorije), zasto dolazimo do toga da su bebe vec od 6 mj predebele i jos puno zanimljivih info.
Usput i pitanje na koje ne uspijevam pronaći odgovor. Biljke fotosintezom iz CO2 i vode proizvode glukozu. Nju sva živa bića bez problema i dapače, vrlo uspješno koriste uz kisik za dobivanje energije (ostatak vode i CO2). Fruktoza ima istu kemijsku formulu kao i glukoza (C6 H12 O6), ali je loša.
Pitanje je: Zašto biljke uopće pretvaraju dobru glukozu u (nama) lošu fruktozu?? A kasnije spajaju 1 fruktozu i 1 glukozu u lošu saharozu (kristali šećer koji koristimo).