[DISKUSIJA] Kupovina igara izvana vs u lokalnim trgovinama
- Antomon
- Reactions:
- Ima zahvala: 1239 puta
- pohvaljen: 933 puta
- Kontakt:
Re: [DISKUSIJA] Kupovina igara izvana vs u lokalnim trgovina
Mislim da opstanak trgovine kao što je Carta Magica ne ovisi o nama ovdje koji sudjelujemo u raspravi, već u mogućnosti da privučeš nove kupce koji nisu uopće u hobiju.
Boardgameovi su skupi hobi ma koliko spustili cijenu. Da Carta Magica prodaje recimo Cavernu ili Imperial Assault po 400 kn, mi bi mislili da su poludjeli, laiku bi to i dalje izgledalo preskupo. Moja najveća zamjerka riječkoj Carti Magici što ne vidim imalo promociju boardgameova. Ako si igrač Magica/Yu Gi Oha, ima turnira, termina itd. ali ako biš htio igrati boardgameove, moraš sam dovuć svoju ekipu pa eventualno tamo igrati, onda rađe igramo kod mene ili kod nekog drugog doma.
Meni je jasno da Carta Magica (barem ova riječka) ima primarno prihod od TCG/LCGova pa se tu najviše angažiraju, barem sam ja stekao takav dojam, ali onda sorry, ja ću tražiti svoj boardgame fiks negdje drugdje.
Boardgameovi su skupi hobi ma koliko spustili cijenu. Da Carta Magica prodaje recimo Cavernu ili Imperial Assault po 400 kn, mi bi mislili da su poludjeli, laiku bi to i dalje izgledalo preskupo. Moja najveća zamjerka riječkoj Carti Magici što ne vidim imalo promociju boardgameova. Ako si igrač Magica/Yu Gi Oha, ima turnira, termina itd. ali ako biš htio igrati boardgameove, moraš sam dovuć svoju ekipu pa eventualno tamo igrati, onda rađe igramo kod mene ili kod nekog drugog doma.
Meni je jasno da Carta Magica (barem ova riječka) ima primarno prihod od TCG/LCGova pa se tu najviše angažiraju, barem sam ja stekao takav dojam, ali onda sorry, ja ću tražiti svoj boardgame fiks negdje drugdje.
- stoka
- Reactions:
- Ima zahvala: 731 put
- pohvaljen: 545 puta
- Kontakt:
iće sad figurice master yode po 300-400 kuna ko lude, pa ne moramo strahovat za opstanak...
- grof
- Redovni član udruge
- Reactions:
- Ima zahvala: 1622 puta
- pohvaljen: 2452 puta
- Kontakt:
Da, tu dolazimo do još uvijek nepostojanja dovoljno razvijene kulture igranja po klubovima.
Naime, CM se upravo u segmentu promicanja igranja u zajedničkim prostorima oslanja na našu udrugu.
Tako Igraonica Prostor radi perfektno, a funkcioniraju i igranja u CM-ovom prostoru za koje se opet brine naša Udruga.
Na Rikonu se pojavio lokalni interes Riječana za osnivanjem podružnice udruge u Rijeci, ali pri prvim kontaktima, kada je rečeno da bi se tu trebalo i malo ozbiljnije angažirati, njihov entuzijazam je odmah splasnuo i na kraju se ništa nije desilo.
Mi kao Udruga rado bi otvorili podružnice u drugim gradovima, ali za to je uvjet angažmana te lokalne zajednice koja bi tu podružnicu odgovorno i vodila.
Naravno, postoji i mogućnost otvaranja novih nezavisnih udruga na ovu tematiku, ali je to poprilično skup sport posebno prve tri godine u kojima novu udrugu čekaju visoki troškovi složenog knjigovodstva. Za takvo što udruga treba imati dovoljan broj članova ili sponzora da to pokriju što je u manjim sredinama jednako znanstvenoj fantastici.
Naime, CM se upravo u segmentu promicanja igranja u zajedničkim prostorima oslanja na našu udrugu.
Tako Igraonica Prostor radi perfektno, a funkcioniraju i igranja u CM-ovom prostoru za koje se opet brine naša Udruga.
Na Rikonu se pojavio lokalni interes Riječana za osnivanjem podružnice udruge u Rijeci, ali pri prvim kontaktima, kada je rečeno da bi se tu trebalo i malo ozbiljnije angažirati, njihov entuzijazam je odmah splasnuo i na kraju se ništa nije desilo.
Mi kao Udruga rado bi otvorili podružnice u drugim gradovima, ali za to je uvjet angažmana te lokalne zajednice koja bi tu podružnicu odgovorno i vodila.
Naravno, postoji i mogućnost otvaranja novih nezavisnih udruga na ovu tematiku, ali je to poprilično skup sport posebno prve tri godine u kojima novu udrugu čekaju visoki troškovi složenog knjigovodstva. Za takvo što udruga treba imati dovoljan broj članova ili sponzora da to pokriju što je u manjim sredinama jednako znanstvenoj fantastici.
Ne prestajemo igrati jer smo ostarjeli, nego smo ostarjeli jer smo prestali igrati. - G.B. Shaw
- Antomon
- Reactions:
- Ima zahvala: 1239 puta
- pohvaljen: 933 puta
- Kontakt:
Ovo za Riječane mogu potvrditi, puno puta se događalo da sam bio uključen u priče kamo nakon velikog početnog interesa sve splasne i ako pojedinac ne vuče, ništa od toga. Bilo je priče o anime, boardgame i inim udrugama. Mislim da bi se čak financiranje rješilo, ali se meni dogodilo da bi ja sam morao vuć cijelu priču, što za udrugu ne ide da ovisi isključivo o jednoj osobi. Što se tiče javnog igranja, da nema conova (Liburnijacon/Rikon) i vaše udruge, ne bi bilo niti javnog igranja.
- grof
- Redovni član udruge
- Reactions:
- Kontakt:
Da, slažem se. Udruga nije jedna osoba, udruga je puno "kotačića" od kojih svatko vrti dio priče, gdje neki dijelovi te priče uopće ne sadrže igranje u svojoj komponenti, pa možda i to destimulira ljude od ovakve organizacije.
Ja sam nekako optimist da će se kad-tad cijela ova priča oko igranja kod nas zavidnije razviti. Evo, prije nekog vremena započela su i organiziranija igranja u Splitu. Čak smo otvorili i podforum za njih, a otvorili bi i za riječku igraonicu kada bi je netko želio oformiti i voditi, a bez da bude dio naše udruge.
Ja sam nekako optimist da će se kad-tad cijela ova priča oko igranja kod nas zavidnije razviti. Evo, prije nekog vremena započela su i organiziranija igranja u Splitu. Čak smo otvorili i podforum za njih, a otvorili bi i za riječku igraonicu kada bi je netko želio oformiti i voditi, a bez da bude dio naše udruge.
Ne prestajemo igrati jer smo ostarjeli, nego smo ostarjeli jer smo prestali igrati. - G.B. Shaw
-
- Reactions:
- Ima zahvala: 2069 puta
- pohvaljen: 1353 puta
- Kontakt:
buraz je napisao/la:Ima da lokalne mogućnosti za kupovinu društvenih igara odu u quraz
Jbg Buraz, realno ovo ti ne stoji baš. Recimo, mi kupujemo što je moguće više domaće, tako da za djecu kupujemo odjeću domaćih proizvođača, ili ogroman dio hrane koju kupujemo je domaćeg porijekla (idemo kod provjerenih ljudi jer postoji domaće i "domaće"), i za nju nam nije problem izdvojiti nešto veći novac jer barem znaš što dobivaš za tu razliku - zdravu, kvalitetnu hranu koju raspoznaš već po okusu i mirisu.
Ispričavam se na ovakvom banaliziranju, ali moja poanta je - koja je onda zapravo razlika osim cijene nabaviti istu igru preko interneta ili u lokalnoj trgovini. Ajde još da pričamo o jezično lokaliziranoj igri, ali ne, govorimo o doslovce istoj igri s razlikom da je kod nas u trgovini skuplje.
No ovu zadnju primjedbu treba shvatiti uvjetno, jer i narudžba izvana ima smisla tek ako ide veća tj. zajednička narudžba, te ako imaš vremena ili iznimno dobru sreću da ubodeš super priliku za neki naslov.
Kupio sam nešto preko Svijeta Medija (nije bilo tih igara trenutno u CM, ali ako se ne varam, imaju neki zajednički deal i cijene su tu negdje pa ih možda ne bi trebalo izostaviti iz ove priče o lokalnim trgovinama jer se sve svelo na Internet vs CM

Ali onda je uletio Kristian sa zajedničkim narudžbama i sada je ta razlika postala osjetno veća u korist narudžbe izvana. Realno, bez toga mislim da bih dosta stvari kupljenih ove godine prolongirao za još koju godinu, a to i nije tako jednostavno, barem za početnike, jer s jedne strane želite nabaviti neke starije igre, a s druge strane i pratiti korak sa novim igrama koje stalno dolaze.
Ne znam koliko ljudi koristi tu opciju zajednički narudžbi, ali oni koji ne koriste, mislim da bi im i dalje moglo biti svejedno da li će kupiti ovdje ili vani, i vjerujem da zapravo zahvaljujući tome CM još uvijek ima nišu u kojoj još uvijek može opstati, ali javlja se još jedan bitan problem koji su drugi spomenuli, a koji sam i sam osjetio – jednostavno nemaju željenih naslova, pa htio ne htio, opet postaje jedina opcija kupiti vani igru.
Sada mi se desila vrlo apsurdna situacija da sam u zadnju Kristianovu narudžbu stavio ekspanziju za Dixit koju sam htio kupiti u CM, što je najbolje imaju je i fućkalo mi se za tu razliku, i to čak i bez popusta premda za člana udruge, ali desilo se da nisu imali tako banalne stvari poput protektora koje sam isto tako trebao, a nisam htio gnjaviti Kristiana da mi nešto naručuje za vrijednost od par eura pa sam zato dodao i tu ekspanziju.
Vjerujem iskreno da CM i Udruga imaju dobar partnerski odnos, i vjerujem da su tamo korektni ljudi, i sviđa mi se što promoviraju tu kulturu igranja (barem u Zg), i iskreno im želim da opstanu, i mogu vjerovati da su cijene igara realne za njihovo poslovanje, i mogu tu i tamo kupiti neku igru da ih podržim, i želim im puno uspjeha u daljnjem poslovanju uz obvezno širenje ponude i veću cjenovnu pristpačnost za kupce, ali generalno ako bih ovisio o njima, imao bih svega par naslova u kolekciji (iako to ne volim zvati kolekcijom jer se čini kao da skupljam muzejske primjerke

Jedino je sranje da smo genralno MI, kao potrošačka skupina u Hrvatskoj, vrlo nazadni u pogledu društvenih igara ako su iste van Rizika, Monopolyja i sl. Primjerice znao sam u Muellerovim trgovinama razgovarati s nepoznatim ljudima o igrama, pa sam nekima čak i dao misliti da ne kupe svojoj djeci Monopoly i sl., nego primjerice Geister..., Magični labirint, Catan i sl., ali drugi su zatupili da hoće Monopoly i to neku elektronsku verziju premda već imaju običnu, ili Volim Hrvatsku ili kako se već zove.. a koštaju da ne pričam koliko.

- grof
- Redovni član udruge
- Reactions:
- Kontakt:
Da, ovo je jedan od problema što kod nas nema kvalitetnih potrošača društvenih igara. A nema ih jer ne znaju. Strašno je malo znanje u ljudima da postoje 100x bolje igre od Monopolya i Rizika koje se mogu naći u svakoj trgovini.kockica je napisao/la: Jedino je sranje da smo genralno MI, kao potrošačka skupina u Hrvatskoj, vrlo nazadni u pogledu društvenih igara ako su iste van Rizika, Monopolyja i sl. Primjerice znao sam u Muellerovim trgovinama razgovarati s nepoznatim ljudima o igrama, pa sam nekima čak i dao misliti da ne kupe svojoj djeci Monopoly i sl., nego primjerice Geister..., Magični labirint, Catan i sl., ali drugi su zatupili da hoće Monopoly i to neku elektronsku verziju premda već imaju običnu, ili Volim Hrvatsku ili kako se već zove.. a koštaju da ne pričam koliko.
Mi kao udruga tu nešto pokušavamo raznoraznim DDI-evima gdje pozivamo sve ljude dobre volje, pa se na njima ljudi barem susretnu s nečime što nisu nikada vidjeli, odigraju ponešto i nakon toga im više ne pada napamet trošiti novce na Monopoly, nego radije i ulože malo više i kupe neku poštenu igru koja će ih dulje vrijeme zabaviti. No, još uvijek dopiremo do premalog broja ljudi, pa neke ozbiljnije potražnje još uvijek nema.
Da u bilo koju trgovinu dođe tipa 50 ljudi i traži primjerice Pandemic, onda bi se taj trgovac i te kako upitao što je to "Pandemic" i gdje ga mogu nabaviti kako bih ga prodao i zaradio.
Znači, trebamo ustrajati na "proizvodnji" potrošača dobrih društvenih igri.

- MoschuS
- Reactions:
- Ima zahvala: 6 puta
- pohvaljen: 15 puta
Mene, recimo, vise od razlike u cijeni smeta generalna nezainteresiranost nasih prodavaca da ti bilo sta prodaju. Kad vec pricate o CMu poslao sam prije 3 tjedna upit na FB o raspolozivosti proizvoda i nitko mi nije odgovorio! E pa sad, zasto da ja njima dajem svoje novce? Buduci da znam da nasi ducani narucuju sve u malim kolicinama ne zelim izgubiti barem sat vremena da dodjem u centar, platim parking, odem u ducan i toga po sto sam dosao nema jer mi se to dogodilo vec X puta.
Iznos je zanemariv jer se radilo o sleevovima ali eto ispalo mi je puno jednostavnije i jeftinije na kraju to naruciti iz DE a trgovcu se cak i dalo odgovoriti na upit bez obzira sto sam ukupno potrosio 100kn a, za razliku od nasih, to je jos morao i pakirati i slati u Hr.
Nije to samo da se radi o CMu, vecina nasih ducana tj. prodavaca je potpuno nezainteresirana jer im je valjda svejedno koliko prodaju buduci da rade za fiksnu placu ali se svi onda cude zasto ducani propadaju.
Iznos je zanemariv jer se radilo o sleevovima ali eto ispalo mi je puno jednostavnije i jeftinije na kraju to naruciti iz DE a trgovcu se cak i dalo odgovoriti na upit bez obzira sto sam ukupno potrosio 100kn a, za razliku od nasih, to je jos morao i pakirati i slati u Hr.
Nije to samo da se radi o CMu, vecina nasih ducana tj. prodavaca je potpuno nezainteresirana jer im je valjda svejedno koliko prodaju buduci da rade za fiksnu placu ali se svi onda cude zasto ducani propadaju.
-
- Reactions:
- Ima zahvala: 2069 puta
- pohvaljen: 1353 puta
- Kontakt:
I meni znalo desiti da pošaljem mail, a da nitko ne odgovori, ali s druge strane na telefon su vrlo susretljivi. I moja direktna iskustva s par prodavača u CM u Zagrebu su vrlo pozitivna, doslovno uletim s pričom da tražim nešto za pojedinu osobu i što bi se moglo preporučiti i stvarno su se potrudili. Zato me iznenađuje taj njihov aljkav odnos prema internetu koji doslovce postaje glavno sredstvo za kontakt i prodaju 

- MoschuS
- Reactions:
- Ima zahvala: 6 puta
- pohvaljen: 15 puta
Da, vecina nasih trgovaca se ponasa kao da je 1995ta i zapravo se zacudis kada odgovore na mail. Ali cemu onda opce mail adresa, kontakt formular, FB stranica kada se to ne gleda? Pa nije tolika guzva u ducanu da se jednom dnevno to ne moze pogledati?! Evo isto prije par tjedana poslao mail na gorenje.hr i niko nita.