EDIT: sad kad malo bolje razmislim, uvaljenu krivotvorinu sam znao nazvat kopijom, ali deklariranu kopiju nikako krivotvorinom...

Sve što si rekao je točnoAntomon je napisao/la: 10 sij 2018, 07:04 Povreda autorskih prava je povreda autorskih prava, napravio ti jednu jedinu kopiju igre za vlastite potrebe ili pokrenuo proizvodnju za prodaju kopija/krivotvorina.
Ako imaš dopuštenje od autora igre, odlično. Ovako bi te on mogao tužiti i za tu kopiju igre koju si napravio za vlastite potrebe, samo što je to neisplativo. Čak je neisplativo ponekada tužiti kada se radi o "masovnoj" proizvodnji kopija.
Tu opet možemo otvoriti raspravu što je pokriveno autorskim pravima, copyrightom, trademarkom itd. U osnovi najvažnija stvar, gameplay mehanizmi, nisu zaštićeni.
Osim tog Sabotera imam još hrpu igara koje možete nazvati krivotvorenima (ja ih zovem kineskim kopijama, kao što piše i kod većine sllera). Ne samo da se razlikuje od igre do igre, već i od sellera do sellera. Imala sam i promašaja (treba kopati da se dođe do dobre kopije), ali generalno sam zadovoljna.sadistiko je napisao/la: 09 sij 2018, 18:26 još nisam kupio, jednom sam se dvoumio ali sam ipak odustao kad sam vidio našto liči Saboteur koji su sisčani kupili na taj način. Stvarno dosta loša izrada, mada da je u pitanju neka igra koju ne mogu drugačije nabaviti ne bih previše razmišljao.
Da, zapravo dolazimo do zanimljive teze po kojoj bi bilo dobro da možeš umjesto gotovog boardgamea otkupiti samo autorska prava i digitalne datoteke za kućnu - osobnu izradu. To bi bilo puno jeftinije, a jedan dio igrača sigurno bi si sam izradio komponenete igre u kvaliteti koja mu paše. Svaki izdavač bi imao evidenciju kome je poslao datoteke za izradu, pa sumnjam da bi bilo puno zloupotrebe.miki0102 je napisao/la: 11 sij 2018, 13:21 U potpunosti se slažem s tobom Ahilya. Evo neku večer mi sve karte od Hammer of scots upale u čaj (karte sam sam radio) i bez previše živciranja izvadio sam ih i obrisao te zaključio da ću ih ukoliko bude potrebno ponovo izraditi. Na sreću dobro sam ih plastificirao (toliko dobro da se teško miješaju) pa im ništa nije bilo, a da su bilje original sigurno bi propale, poflekale se, rascvjetale itd.![]()
Pa imaš na nekim ruskim stranicama datoteka od masu igara i ekspanzija ako ti se da zezati s printanjem...grof je napisao/la: 11 sij 2018, 13:51Da, zapravo dolazimo do zanimljive teze po kojoj bi bilo dobro da možeš umjesto gotovog boardgamea otkupiti samo autorska prava i digitalne datoteke za kućnu - osobnu izradu. To bi bilo puno jeftinije, a jedan dio igrača sigurno bi si sam izradio komponenete igre u kvaliteti koja mu paše. Svaki izdavač bi imao evidenciju kome je poslao datoteke za izradu, pa sumnjam da bi bilo puno zloupotrebe.miki0102 je napisao/la: 11 sij 2018, 13:21 U potpunosti se slažem s tobom Ahilya. Evo neku večer mi sve karte od Hammer of scots upale u čaj (karte sam sam radio) i bez previše živciranja izvadio sam ih i obrisao te zaključio da ću ih ukoliko bude potrebno ponovo izraditi. Na sreću dobro sam ih plastificirao (toliko dobro da se teško miješaju) pa im ništa nije bilo, a da su bilje original sigurno bi propale, poflekale se, rascvjetale itd.![]()
Sumnjam da bi izdavači puno izgubili s tom opcijom jer malo ljudi ima mogućnosti i uopće volje i vremena sam izraditi boardgame prema uputama izdavača.![]()
Moj point je bio da to bude legalno.smurfORnot je napisao/la: 11 sij 2018, 14:18
Pa imaš na nekim ruskim stranicama datoteka od masu igara i ekspanzija ako ti se da zezati s printanjem...