Sadistiko ako je to još mekše od Kapa ploča onda to nije za mene. Nisam još rezao i radio ove ali vidim da čim stisneš malo jače prstom na nekom mjestu ostane udubljenje. Ne želim još mekše od toga pa neću naručivati od ovih nego ću kupovati lokalno kad bude potrebe, premda je značajno skuplje (40 kn za komad od 42x60cm). Ali ionako mi ne treba toga puno, u skoro svakom slučaju dosad (u povelikoj kolekciji od blizu 60 boardgameova) sam uspio izbjeći pravljenje inserta potpuno i napraviti odličan, siguran, uredan i efikasan storage solution brže i jeftinije pomoću onih plastičnih kutija sa odjeljcima (za sitne tokene), plastičnih kutija za karte, i pametnog rasporeda.sadistiko je napisao/la: 08 lip 2018, 07:17 A gle, čvrstoća ovih iz Crescata je ipak manja od ovih pravik Kapa ploča. Sama pjena unutra je mekanija, e sad, moram priznati da od te nove ploče nisam napravio baš puno. Prelijen sam bio raditi nešto ručno jer već duže vrijeme planiram kupiti laser. Ne znam jel 5mm išta bolja po kvaliteti. Što se tiče slojeva to je ista stvar, papir - pjena - papir. Ono što mi se svidjelo da se lakše reže, a kad radiš ručno, to je onda bitno
Ja sam rezao ljepenku od 2mm skalpelom, i treba nekoliko prolaza za prerezat, ali to mi nije problem, pritisneš muški i malo bildaš mišiće dok režeš. A vrlo je čvrsta i solidna. Jedini problemčić mi je što je teško napraviti rez toliko čisto da ne ostanu mrvice visiti na iskrzanom rubu. Pomaže ako pritisnem jako nečim uz rez dok režem (i naravno rezati što oštrijim skalpelom).sadistiko je napisao/la: 08 lip 2018, 07:17 Što se tiče ljepenke, to ti ne bi nikako preporučio, jer ljepenku sigurno neće u jednom prolazu odrezat pa nek je i samo 1,5mm jer je puno čvršća od ovoga, a opet pretanka da bi radio kakvu konstrukcio od nje. Sve deblje od 1,5mm je pain in the ass za rezat. Ja sam za svoju prvu verziju Parnjača rezao dijelove iz 3mm ljepenke i plako sam od bola, a kupio sam specijalne škare iz Japana. Al to je toliko tvrdo i teško za rezat da se ne isplati.
Inače napravio sam nekidan od ljepenke za Touch of Evil pregradu (dakle četvrtasta kutija od 28x28cm je podijeljena tom kartonskom pregradom na dva dijela, u jednom je plastična kutija sa sortiranim tokenima, a u drugom je golemi red od 500-600 karata) i separatore za karte (6 pravokutnika od ljepenke i još 16-17 od debelog papira) koji mi znatno olakšavaju pronalaženje i vađenje željenog decka (igra ima oko 23 različita decka karata kad ubaciš glavne ekspanzije).
Dakle materijal je sasvim upotrebljiv. I daleko jeftiniji od foam boarda - 16kn za komadinu od 100*70cm. Inače znam lika koji je napravio kompletni vlastiti Game of Thrones i Cataan od ljepenke i printanog papira (uključujući kutiju i sve komponente).
Planiram od ove 5mm pjene napravit pregrade za složit goleme obojane figure iz Assault of the Giants, pa ću onda preko toga kao zaštitni poklopac i podlogu za ostale komponente stavit ploču od ljepenke veličine kutije (sa dvi rupe za prste za podizanje).