na jugu ne mogu puno napraviti...stipsa bira opciju povlačenja sa 4 panzer armijom...napušta povoljan obrambeni položaj uz rijeku...malo sam i odahnuo kad sam vidio ovaj potez...dakako, sjećam se jedne partije s nekim strancem di sam čekao do trećeg kruga na povlačenje s te rijeke kad sam igrao sa švabama, i nisam se dobro proveo...
stipsa na jugu ima nekih 40-ak borbenih faktora (tj ima 6-7 jedinica, ali je ukupni combat value preko 40, jer tenkovi imaju cv 7 ili 8)...biram opreznu opciju...sada ja zauzimam obrambeni stav iza spomenute rijeke (s druge strane dakako)...nešto južnije povlačim bliže 5-6 jedinica, od kojih jedna tenkovska i jedna elitna pješadijska divizija blokiraju most preko major river (riječ je o rijeci Don)...na tom dijelu uskoro dolazi i 28a armija, sa tri divizije...iako tipsa ima nekoliko utakmica manje u nogama od mene, uspješno izbjegava postavljene zamke...prvo se dva puta ne zalijeće na tenkove koje sam namjerno pretjerano isturio, a onda ispravno primjećuje nužnost blokiranja mojih kretnji s oklopom duž ceste uz rijeku don...tu s druge strane rijeke postavlja dvije rumunjske divizije, koje svojom ZOC blokiraju prerani pristup rostovu...
dio razloga za ovako oprezan pristup je i prebacivanje težnje na centar...5-a tenkovska divizija kreće prema trećoj armiji i preuzima komandu...s njom prelazi i veći broj divizija, od kojih nekoliko tenkovskih...ukoliko usporedite slike iz prvog kruga i ove možete primjetiti porast snaga u centru...tu su razbijene preostale axis trupe (izuzetak je izolirana talijanska tankete sa pomoćnom pješakom divizijom), i glavnina snaga sljedeći krug može započeti ofanzivna djelovanja..ovakav razvoj događaja je planiran i relativno sam zadovoljan situacijom...stipsa tu formira obrambenu skupinu pod generalom picom...okuplja naime 15-ak borbenih faktora oko grada milerova, zaštićenih usput i sa minor river...u pozadini je i 27 panzer divizija s kojom također treba računati...dakako, pokretljivost tenkova s južnog dijela bojišta znači da i oni mogu u svakom času pomoći generalu picu...
pa, ipak, glavnina mojih snaga je usmjerena na sjever...pokazuje se tu da je njemačko povlačenje ipak neuredno...mislim da sam ovdje ipak uspio iznenaditi svog kolegu, gurnuvši u vatru 6A armiju...znatno veći broj borbenih faktora i činjenica da su se pomicali tri puta (stavka, 1 gardijska i 6A) utjecali su na borbene ishode...i dok se na centru i jugu vojske sramežljivo gledaju dalekozorima, na sjeveru bjesne teške bitke...cijeli krug sam posvetio orkuživanju 3 gorske i 168 divizije...bio sam poprilično siguran u uspjeh, ali stipsa me iznenađuje i u zadnji tren im šalje u pomoć 19 panzer diviziju, čime onemogućuje potpuno okruživanje...faljija san tu u izraunu, mislija san da će bit hex prekratak...tako da umisto 35:6 sam imao samo 29:6 (da, fali mi jedan borbeni faktor da zaokružim)...uz rough teren, to je bilo samo 3:1...ali na kocki dobivam 5 i nejmačke jedinice se retretaju kroz moj ZOC, ime su obe oštećene...jako lijep uspjeh u ranoj fazi igre...dvije mađarske jedinice na samom sjeveru mape preživljavaju napad, isključivo mojom greškom prilikom razmještaja trupa...
ipak, ratna sreća još nije otišla previše ni na jednu stranu...sjever je dosta razvučen, moje oklopne jedincie tik su do njegovih, a sada su tu i dvije oklopne njemačke divizije, što stipsi daje i ofenzivni potencijal...očekujem naredni krug dolazak treće tenkovske armije, čime bi uvelike stabilizirao sjever i poslao nužna pojačanja u centar, ukoliko pruga prema kantermirkovoj i dalje bude i dalje u mojim rukama...