icarusST je napisao/la: 12 vel 2021, 19:54
nie bas za ovde, al jel ko prodaje mange ili mijenja
Prije svega, dobra profilka
Ja sam u osnovnoj i srednjoj školi jako puno peglao po mangama, a kad bih ponešto ušparao ili kad bi došlo rođendansko vrijeme, onda bi misli uglavnom letjele pravac Algoritma. Pazio sam ih ko oko u glavi, a kad sam prešao na druge poroke, onda sam ih sakrio na sigurno u dubinu ormara. Sad si me baš naveo da zavirim unutra i saznam čega sve ima.
Od naročito dragih stvari tu su:
Basilisk 1, 2
Mushishi 1, 2, 4
Dragon Ball 1-3 (Vizbig) i 14
Claymore 1, 2, 3, 12
Sayonara, Zetsubou-Sensei 1, 2
Gon 1, 2, 3
Oštrica besmrtnika 1-14 (Nevjerojatno luda sreća da je tad u Hrvatskoj postojao čovjek zainteresiran za prevođenje mangi, Ken Kusumoto, i izdavačka kuća dovoljno odvažna ili luda da se toga lati - iako je vrlo brzo nakon toga nastupilo rapidno propadanje Algoritma - a onda još i to da od svih mogućih naslova to bude upravo ova uvrnuta, alternativna majstorija, na jednom tržištu totalno nespremnom za nju)
A poneki naslovi došli su mi u ruke kao zalutali pokloni ili kupovine naslijepo:
HunterxHunter 1
Genshiken 1
Katekyo Hitman Reborn 1, 2
Love Hina 2
Prince of Tennis 1
Samurai Deeper Kyo 1
U pravilu one stvari koje sam najviše volio čitati bili su teški ili opskurni seineni koji se nisu mogli naći na policama domaćih (pa i stranih) knjižara ili, ako i bi, onda nisu bili kompletirani ili su bili preskupi. Naprimjer, Urasawa u to vrijeme nije još ni izašao na engleskom jeziku! Sjećam se kad je na ANN-u osvanula vijest da je VIZ otkupio prava za 20th Century Boys i da kreće serijalizacija - to je odjeknulo ko dolazak Mesije na svijet. Nakon Algoritmova upokojenja dugo je vremena vladala tama, a onda je iz dubine domaće žabokrečine izronila Fibra, za koju ne postoji dovoljno superlativa. To je takvo jedno izdavačko, kulturno, poduzetničko čudo da bi se trebalo u školama poučavati. I tako ih je njihov slogan "Samo dobri stripovi" (i nepogrešiv instinkt Marka Šunjića) na kraju doveo i do Japana, pa su tiskali Tezuku i Taniguchija u prekrasnim tvrdokoričenim knjižurinama kakvih se ne bi Leksikografski zavod posramio.
Tako sam čak i kasnije, kad me već bila minula manija za mangama, kod njih na Interliberu kupio komplete dvaju apsolutno kapitalnih djela -
Vrh bogova i
Oda Kirihitu, a definitivno namjeravam jednoga dana nabaviti i Buddhu, Adolfa i MW jer za klasike mora biti mjesta na polici (i jer treba podržati tako kvalitetnu domaću firmu).
Malo sam se zanio sad, ali uglavnom, da, ako ti slučajno golica maštu išta od ovoga, eto, možemo se čuti.
Žao mi je što nisam nikad Uzumaki nabavio. I super za Fist of the North Star. Jako ga volim u svoj njegovoj sumanutosti. Uvodnu špicu animea dan-danas znam napamet. Imao sam nekoć jedno par stotina omiljenih stranica iz njega sejvano, ali pogubilo se s vremenom... Šteta.