Dakle, TtA. U subotu nas se skupilo četvero i krenuli smo razvaljivati prvu partiju i to po rulebooku i po specijalnim pravilima za prvu partiju. Ja sam već bio odgledao tristo how-to-playjeva i pročitao rulebook jedno osamsto puta (što me nije spriječilo da protumačim neke stvari krivo ili, radije, zaboravim na neke stvari...) i krenuli smo.
Trajalo je 5 i po sati

Zaključak je da je igra fantastična, jedva čekamo probati punu verziju s agresijama, paktovima i trećim dobom. U ovoj partiji, prvoj, najviše muke nam je možda zadalo biddanje za kolonije, dok nismo uspjeli skontati što se sve računa u colonisation force i sl.
Ja sam, naravno, spektakularno izgubio, kao i svaki put kada podučavam grupu novoj igri (teško je koncentrirati se na svoje i na tuđe i očekivati da ćeš pobijediti). Moja civilazcija je tek u zadnji tren prerasla iz despotizma u monarhiju, ali sam ostao nekulturni idiot i imao izrazito nisku produkciju kulture i znanosti.

Znam da postoji i digitalna verzija i čak za razliku od drugih, napravljena je dobro i dosta informacija je dostupno na prvi pogled bez kopanja po opcijama, ali zasad stvarno više volim human touch i dobru ekipu za stolom i da se uživo sprdamo na račun kombinacija koje složimo i sl.

Post festum provjerio sam neke stvari i u principu se zenulo samo nekoliko stvari: hand limit, nije "SAMO" government nego se računaju civil action total (npr piramide koje daju civilnu akciju ulaze s time u hand limit koji se povećava, ako sam dobro shvatio...). MOguće je graditi više wondera iz istog agea, samo ne istovremeno (znam da se nikako ne može započeti više wondera istovremeno) i još ako se ne varam, višak plavih i žutih kockica koje ne stanu u banku iz bilo kojeg razloga ne ispada iz igre nego se gomila u banci - tako sam pročitao na BGGu).
Eto, s veseljem čekamo sljedeću partiju!