Twilight Imperium (4th edition)

Pitanja vezana uz društvene igre
Odgovori
CrazyBunnyGuy
Reactions:
Ima zahvala: 283 puta
 pohvaljen: 608 puta
Kontakt:

Twilight Imperium (4th edition)

Post Postao/la CrazyBunnyGuy »

Pozdrav. :)

Any last minute warnings, pearls of wisdom? Naime, ove nedjelje, ako se zvijezde poslože, zaigrat ćemo TI4 u četvero i svima će nam biti prvi put da igramo tu igru. Domaći rad već je zadan, rulebook imamo, forwardali smo si how to play video i svejedno imam osjećaj da će nas igra progutati i ispljunuti nakon 10 sati, polusažvakane.

S druge strane, veselim se ko malo dijete; zamišljam si TI kao tabletop verziju Stellarisa, ako je tko igrao; samo naravno u puno manjem obujmu. Svejedno, neopisivo sam uzbuđen i nadam se da sve stane na stol kad ga razvučem :P

Nije mi greda neka ako fulamo pravila tu i tamo, yolo, ne želim da se sve pretvori u analitičku paranoju, ali nadam se da igra opravdava hype koji je prati već dugi niz godina.

Kada odradimo to i ako preživimo, naravno, napišem iskustva. :)
Ovi su korisnici zahvalili autoru CrazyBunnyGuy za post (ukupno 6):
PapaverBojan1983kockicaStipssadistikotanelorn
miljenko
Reactions:
Ima zahvala: 981 put
 pohvaljen: 336 puta
Kontakt:

Re: Twilight Imperium (4th edition)

Post Postao/la miljenko »

Čeka te jedno nevjerojatno iskustvo ;)

Igra nije teška kolko se čini... Biti će to ok... rulebook 4te edicije je dosta dobar... Ja bi vam savjetovao da umijesto gledanaj how to play videa, rađe baciti oko na rulebook... ili odigrate jedan krug pa reset napravite...
Moj savjet je da igrate s pocetnickom mapom iz pravila... ne sa ful pravilima gdje se slaže mapa... ako si netko ne napravi ok dionsvemirs, nema nazad i patiti će svi slj. 6 sati...

Sretno!
Ovi su korisnici zahvalili autoru miljenko za post:
CrazyBunnyGuy
CrazyBunnyGuy
Reactions:
Kontakt:

Hahahahahaha, da, vidiš dobra je ideja imati par rundi i onda resetirati sve, sviđa mi se to. Nešto što bih mogao prakticirati i s drugim igrama kada podučavam.

A i ovo za mapu se slažem, vidio sam da ima ta predefinirana, da, to je isto ko i s Catanom kad krenem biti kreativan obično završi u očaju i samoubojstvima... :)
Vintijakna
Reactions:
Ima zahvala: 48 puta
 pohvaljen: 92 puta
Kontakt:

Post Postao/la Vintijakna »

Bit ce vam super, samo steta kaj vas nema bar 5.

- Nemojte birat Nekro Virus i The Ghosts of Creuss za prvu igru
- Planirajte svoj potez tokom tuđih krugova
- Kada neko proizvodi, moze igrat slijedeci - nema potrebe (u 90% slucajeva) da proizvodnja vojske stopira igru
- Sve sto radite u igri mora bit dedicirano ISKLJUCIVO u svrhu victory pointa - uglavnom secret i public objectiva. Ovo je zapravo najbitnije, TI je zapravo utrka bodova; ako ce vam grupa "'roleplayat' engine buildere" necete nikad zavrsit i partija ce vam bit bezvezna
- Sto vise diplomacije to bolje (bar u mom iskustvu): sto vise prijetnji, obecanja, izdaja (obratite paznju na to sto su binding, sto non-binding dealovi) i hladnog rata to bolje

Sto se mape tice imas ovo: https://ti4-map-generator.derekpeterson.ca/ fora alatkica. Ak ti se da zajebavat, pogle mape sa hyperline-ovima - bolje funckioniraju (bolje je rasporedjen "kapital").
Ovi su korisnici zahvalili autoru Vintijakna za post (ukupno 2):
CrazyBunnyGuysadistiko
thegrey
Reactions:
Ima zahvala: 78 puta
 pohvaljen: 204 puta

Post Postao/la thegrey »

Meni je prvo pravilo - ovo nije wargame. Probajte ne voditi se logikom da je bolji onaj tko vise mehanizacije slozi i rasturi drugu stranu vec fokusirajte se na kompletiranje objectiva uz sto manje potrosenih resursa.
Osim toga sve ostalo je dozvoljeno i uzivancija, dajte si oduska.
Ovi su korisnici zahvalili autoru thegrey za post (ukupno 2):
CrazyBunnyGuysadistiko
CrazyBunnyGuy
Reactions:
Kontakt:

E, ovo su dobri savjeti, hvala puno svima!, pogotovo ovo da se fokusiramo na skupljanje bodova čim prije; naime svi smo eurogameri i imamo taj refleks da se zatvorimo u svoj bubble, nakrenkamo si engine i uživamo u turnovima kada proizvedemo tonu resursa i onda gradimo do mile volje. TO će nam biti najveći challenge.

Usporedbe radi (iako je thegrey rekao da nije wargame), isti problem imamo recimo s Rootom. Iako se u Rootu ne može tehnički napraviti neki engine, ljudi zaborave da je svrha igre doletjeti do 30 bodova čim prije i zabavljaju se potezima koji su useless ali su pretty :P

Joj baš sam nabrijan, hehehe, dogovor je da ako nam se jako svidi i ako glasamo da će se igrati, nabavljamo si svoju kutiju ;)
Ovi su korisnici zahvalili autoru CrazyBunnyGuy za post:
thegrey
kockica
Reactions:
Ima zahvala: 2069 puta
 pohvaljen: 1353 puta
Kontakt:

Post Postao/la kockica »

Samo ti nama lijepo opisi cijelu seriju ( ako prezivite) :)
Ovi su korisnici zahvalili autoru kockica za post:
sadistiko
Vintijakna
Reactions:
Ima zahvala: 48 puta
 pohvaljen: 92 puta
Kontakt:

Post Postao/la Vintijakna »

Kad vec pricamo, da se pohvalim sa ovom ljepoticom koja je upravo stigla

slika
Ovi su korisnici zahvalili autoru Vintijakna za post (ukupno 4):
sadistikoAntomontanelornthegrey
CrazyBunnyGuy
Reactions:
Kontakt:

Preživjelo se! :D

Partija je trajala oko 7 i po sati, give or take. S obzirom da smo se svi pripremili i to pošteno dan-dva prije, nismo uopće gubili vrijeme na "a kae ovoooo?" nego smo (nakon 40 minuta vađenja komponenti, snalaženja tko što mora dobiti te sastavljanja ploče i to one preporučene :P) krenuli igrati.

Overall dojam? Jedva čekam igrati opet! S obzirom da nam je svima bio prvi put, naravno, nije bilo tu neke duboke strategije i dugoročnih planova, više se igralo reaktivno i ganjalo ciljeve (što je i oke, no?) ali često smo se znali zjbt u smislu "ooo, da barem nisam ovo pomaknuo to maloprije, kako to nisam vidio!" ali opet kažem, prvi je put.

Fantastična je igra, sviđa mi se svaki aspekt, a pogotovo taj delikatni balans command tokena i pokušavanja da držiš na umu kada će ti što trebati i da uspiješ pobrati benefite tuđih secondary abilityja sa strategy karata (često mi se znalo događati da jedva čekam da netko odigra strategy kartu da bih mogao napraviti secondary ability jer mi baš treba, samo da bih shvatio da nisam si pripremio odnosno sačuvao strategy command token).

Dosta rano sam uspio dogurati do 7 bodova dok su drugi bili na 2 ili 3, imao sam hrpetinu planeta i JAKO puno influenca tako da su glasovi tijekom agenda faze uglavnom išli onako kako bih ja htio :) Naravno, kasnije mi je Mecatol Rex bio nasilno otet i počeo sam gubiti planete (kocke, PROKLETE KOCKE koje me fakat ne vole), prestiglo me s bodovima i na samom kraju smo imali epic battle kada sam se zaletio na Jerka koji je imao devet bodova i kontrolu nad Rexom, te imperial strategy kartu. S obzirom da sam igrao prvi, doveo sam pet brodova, pošorali smo se, ali štaš... kocke su bile kučke, kao i uvijek, a još je i on imao te usrane tehnologije s kojom se repairao tako da i ono malo hitova što je prošlo....

Anyway, nakon što sam spušio dotični epic battle i ostavio mu Mecatol Rex, natjerao sam ga da actually odigra Imperial kartu, scora taj bod i da završimo, već su bile neke ure i trebalo je raditi danas. :)

Mislio sam da će nam borbe biti najkompliciranije, ali zapravo nisu, ništa nije "komplicirano", pravila su stvarno dobro odrađena, jedino što je tu komplicirano je planirati dovoljno unaprijed i imati backup planove. To dođe s vremenom. Naravno, da smo igrali s nekim iskusnim bi nas pregazio ko mrave, s obzirom da smo ostavljali hrpu nezaštićenih sustava, micali se glupavo i sl. :)

I, nažalost, gotovo pred sam kraj nas je morala napustiti frendica (4. igrač) tako da smo nabrzinu morali smisliti što ćemo i kako ćemo. Nakon kratkog guglanja našli smo nečiji savjet da jednostavno pustimo sve njeno da stoji na ploči, igrali smo jednu rundu samo (čini mi se, možda su bile dvije, dvije, da) u troje, njezino ako se napadalo, napadalo se tako da netko treći odradi njene rollove i provjeri tehnologije, ali to je bilo to. Nije bilo najsretnije rješenje, ali svakako nismo htjeli ODUSTATI od svega nakon šest i po sati!
Ovi su korisnici zahvalili autoru CrazyBunnyGuy za post (ukupno 15):
madoAntomondendarii42ShichdlakarPapavermiljenkoBojan1983Stipstanelorn i još 5 korisnika
Odgovori

Natrag na “Društvene igre”