Imam Iskon optiku 100/50. Zadovoljan sam, cak vrlo zadovoljan s obzirom da su mi dali za ok cijenu.
Jasno mi je da će svaka ovako velika stvar imati svoje negativne posljedice, ali koliko vidim i iz ovog clanka spacex aktivno radi na tome da se utjecaj minimizira, a i clanak baš ne priča o nekoj katastrofi, barem ja ne smatram to da će dio astronomskih promatranja postati kompliciraniji katastrofom. Vjerujem da će se tijekom vremena pronaći i drugi naćini da se problem zaobiđe i neutralizira, možda sa više satelitskih teleskopa?
Sa druge strane ovaj projekt ima jasno vidljive pozitivne efekte jer će internet postati dostupan svima, a trenutno ima puno ljudi koji nemaju pristup internetu ćak i u razvijenim zemljama, a kamoli u nerazvijenim. Samim time diže se globalno kvaliteta života svih ljudi, a pristup internetu će sigurno imati daljnje socijalne, ekonomske i političke posljedice, vjerujem više pozitivnih nego negativnih.
Prilikom uvođenja svake tehnologije dolazi do otpora dijela ljudi, medija itd., npr. 5G mreža, ili nedavni prelazak na dvbt2 kod nas, ali bez obzira na to večina tehnologija je podigla standard života i danas se koristi pod normalno, pa čak i kada smo kasnije postali svijesni negativnih posljedica, npr motor s unutarnjim izgaranjem. Ako ništa nikada nećemo napraviti iz straha da će se nešto loše dogoditi ili da ne ometamo život manjeg broja ljudi, onda ne možemo dalje niti napredovati, a da se nikada nije radilo onda ne bi bili tu gdje jesmo danas.