Preporuka igara za početnika

Pitanja vezana uz društvene igre
miljenko
Reactions:
Ima zahvala: 979 puta
 pohvaljen: 336 puta
Kontakt:

Re: Preporuka igara za početnika

Post Postao/la miljenko »

mNik je napisao/la:
glasswalker je napisao/la:Pa prvo počni sa Settlers of Catan.
I dalje ćeš vidit.
Igra mi se cini super, ali je problem sto je tu 3 igraca a meni ce 95% vremena igra sluzit za igru u 2 igraca

ja sam zapeo za ovo, dosta mi je slicno riziku

http://igranje.hr/igre/axis-allies
Axis and allies nije losa igra, ali nisam siguran da ces curu uspjeti nagovoriti na to, ti znas najbolje hoces li moci, u mom iskustvu, zene se ne vole bas igrati s malim plasticnim vojnicima :roll: a i igra traje jako dugo (ko rizik kad igras na cijeli svijet).

Small World preporuka od grofa je dobra preporuka, ali po meni igra je uzasna u 2 igraca, isto kao sto je i rizik u 2 igraca uzasan.

Ako zelis neku igru koje je "kao rizik", a da je dobra u 2 igraca, nazalost nema ih puno. Obavezno pogledaj Nexus ops, ali ga neces moci nabaviti jos neko vrijeme (reprint dolazi pocetkom 2012.). Zatim Dust dosta dobro funkcionira u 2 igraca (pogotovo s Epic verzijom pravila), a i D&D: Conquest of Nerath je dobar u 2. No niti jednu tu igru nemozes kupiti kod nas. (razmisli o narucivanju izvana...)

Igra s direktnim konfliktom između igraca, dobra u dvoje ali s dosta kompleksnijim pravilima nego sto si naviko (40 stranica pravila), gomilom ocpija i strategije, gomilom plasticnih figurica u masivnoj kutiji i da se moze kupiti kod nas, ali po paprenoj cijeni je Runewars. To je igra koju ti niko nece preporuciti kao pocetniku drustvenih igara, ali ja kazem, zasto ne? Zasto nekoga podcijenjivati, zasto bi morao prvo igrati jednostavne igre. Ako zelis fantasticnu, epsku igru i imas volje pomuciti se s pravilim, zato ne! Zasto bi svi morali poceti s gateway igrama koje onda "prerastu" i mogu poceti igrati "prave" igre. Osim toga ako neko voli Rizik i privlaci ga Axis and Allies, mozda mu nece sjesti Euro igre sa malim drvenim kockicam, treba mu Ameritrash igra...

Kad smo kod kompleksnih igara, a "slicnih riziku" baci pogled na War of the Ring, pogotovo ako volis knjige/filmove gospodar prstenova... Takodjer epska igra, komplesnih pravila, najbolja je u 2 iako moze i do 4 igraca. Nemas je za kupiti trenutno, ali ako si zainteresiran javi se na PM, znam decka koji ju povoljno prodaje, karte u protektorima, savrseno uscuvana, pa vas mogu spojiti. (ovo nije preporuka samo zato da uvaljam igru), igra je stvarno predobra.

A ako bas zelis rizik, postoji verzija igre koja je cak jako dobra, Risk 2210, ali rizik, ko rizik nevalja u 2 igraca, mislim da ga imaju u CM. Rizik u kojem postoji valuta kojim mozes kupovati koji ces biti na redu, vodje (jedinice koje bacaju kocku s 8 strana i prokleto su jake u obrani i napadu), stanice koje sluze za jacu obranu i slanja jedinica na MJESEC, da dobro si procitao, mozes se boriti i osvojiti mjesec! Zatim postoje podvodne postaje s kojih mozes lansirati napad iz afrike u australiju!! Mozes bacati nuklearne bombe i raketirati jedinice debelo iza obranbenih linija :).

I zadnja preporuka, nije toliko kao Risk, ali isto ima plasticnu vojsku, borba je s kockama, jedino nije rijec o globalnoj dominaciji, vec je takticka igra koja replicira razne bitke iz 2 svj. rata. Memoir '44 . Idealna za 2 igraca.. postoji opcije za vise igraca, ali su orginalu lose napravljene, no postoji tkz overlord varijanta igre, ali za to ti treba ili dodatak koji moras posebno kupiti ili jos jedna kopija ogrinalne igre. Igru mislim da imaju u CM, a baci pogled i na nas forum, mislim da se povoljno prodaje rabljena.
grof
Redovni član udruge
Reactions:
Ima zahvala: 1622 puta
 pohvaljen: 2445 puta
Kontakt:

Post Postao/la grof »

Upravo mi je došla na testiranje igra Ideology - 2nd edition od Z-Man-a.

Ove druge edicije nema niti na BGG-u, a igra izgleda zanimljivo. Nismo je još igrali, vjerujem da ćemo sada preko praznika, a radi se o igri dominacija ideologija. Svaki igrač uzima jednu ideologiju i vrti je u svijetu (Fašizam, Komunizam, Kapitalizam...)

Igra se vrti u 8 faza i uključuje uzimanje karata utjecaja, trgovinu tih karata, otvaranje novih indiferentnih zemalja, pa osvajane svojom ideologijom, ratovanje i diplomaciju ideologijama... uglavnom ima podosta raznih strateških čimbenika u igri, pa vjerujem kako bi i to mogao biti interesantan naslov.

Igra još nije ovdje opisana, ali budemo čim odigramo. Nekako mi se čini da ima elemenata koji bi se mNiku dopali...
Ne prestajemo igrati jer smo ostarjeli, nego smo ostarjeli jer smo prestali igrati. - G.B. Shaw
miljenko
Reactions:
Ima zahvala: 979 puta
 pohvaljen: 336 puta
Kontakt:

Post Postao/la miljenko »

UUU :shock: , mene zaintrigirala!! Javi se sto prije s dojmovima!

Hmm.. jedino sto kazu na BGG-u da se ne preporuca u 2 sto bi moglo mNiku biti presudno...
grof
Redovni član udruge
Reactions:
Kontakt:

Post Postao/la grof »

2nd edicija je kao još bolje izbalansirana i ima razne varijante koje igrači mogu ukomponirati u igru prema vlastitom nahođenju. Pa vjrujem kako bi određena kombinacija tih varijanti bila pogodna i za dva igrača.
A postoji i posebna varijanta igre za dva igrača. Jedini je problem što igre još nema kod nas za kupiti...
Ne prestajemo igrati jer smo ostarjeli, nego smo ostarjeli jer smo prestali igrati. - G.B. Shaw
glasswalker
Reactions:
Ima zahvala: 0
 pohvaljen: 0

Post Postao/la glasswalker »

Za dvoje i ako si početnik onda Carcassonne.
buraz
Reactions:
Ima zahvala: 403 puta
 pohvaljen: 114 puta
Kontakt:

Post Postao/la buraz »

potpisujem carcassone :-)
slika
mNik
Reactions:

Post Postao/la mNik »

Ovak danas idem do west gatea u zagrebu mislim da tamo ima algoritam i one2play. malo cu pogledat okolo.

ako moze topla preporuka iz algoritma recimo

http://www.algoritam.hr/?m=454&p=proizv ... Stranica=1

volio bih kada bi nesto kupio a da traje.. npr uvijek volim neizvjesnost i kada neznam sta ce mi igra donijeti..

cito sam stvarno dosta u zadnje vrijeme o tim drustvenim igrama, evo malo sam pitao kolege sa posla i smiju mi se za ove card game kao pa neces valjda i ti otic u svijet geekova i te sheme.. a meni se strasno to dopada :/ npr imam na kompu jednu simpaticnu igru magic the gathering..

ovo ovdje..
http://www.gamespot.com/magic-the-gathe ... ew-6321209

i to mi je prejebena igra, samo je problem sta ju nemogu sa dragom igrat ali i ona je to igrala i super joj je. tak nekaj a da je još na ploci ja sam na konju
grof
Redovni član udruge
Reactions:
Kontakt:

Post Postao/la grof »

Dakle, ako ideš u West gate...

Algoritam ima (osim fantasy naslova) dva zgodna euro-a ,a li ne znam kakvi su u 2. igrača (obično su te euro igre dobre u bar 3-4 igrača) Imaš Pillars of the Earth i world without End... po knjigama od Folletta (imaš opise i tu na portalu). Igrali smo oba i oba su interesantna i ima se što raditi u njima ;) (za Pillarse imamo čak i HR prijevod).

Međutim, u West Gateu imaš i Muller, a oni ti imaju Keltis, Settlerse, Carcassonne (ali njemačku ediciju, što ne bi trebao biti problem jer Carcassonne nema teksta po priboru igre nego samo u uputama, a upute za njega imaš ovjde na portalu na HR) i ovogodišnju nagrađenu obiteljsku igru Qwirkle(!). Carcassonne ti možda ima i Algoritam, ako im je zaostalo iz doba Land of Magica. Imaju i Ingenious, a to ima i Algoritam. Ubongo nađeš u Mulleru, kao i Dixit, ali Dixit nije za dva igrača nego je to više party naslov. Muller ima dosta toga i na popustima, bar kod mene u Dubravi ;)

One2play ti nema ništa!
mNik
Reactions:

Post Postao/la mNik »

Jbte kolko vi toga igrate, previše je tu preporuka heheh, rijetko gdje dobiš takve opširne odgovre, na vecini foruma cekam i po 2 dana .. Svaka Vam čast.

Zadnje, stil magic the gatheringa + ploca. tak nest cu kupit.
buraz
Reactions:
Ima zahvala: 403 puta
 pohvaljen: 114 puta
Kontakt:

Post Postao/la buraz »

Igrao sam Pillarse u dvoje, i nije baš nešto.. nema te napetosti ko u 3 i 4.

Zapazio sam da ljudi spominju Dominion kao nešto slično Magicu, a da ne moraš stalno kupovat boostere. + fino je igriva u dvoje..

pa ti sad odluči :mrgreen:

U svakom slučaju javi kaj si uzeo i koliko ste zadovoljni :-)
slika
Odgovori

Natrag na “Društvene igre”