Nominacije za igre koje bi htjeli lokalizirane na hrvatski

Teme vezane uz igre, igranje, druženje, obitelj i psihologiju igranja
Minsc1610
Reactions:
Ima zahvala: 296 puta
 pohvaljen: 339 puta
Kontakt:

Re: Nominacije za igre koje bi htjeli lokalizirane na hrvatski

Post Postao/la Minsc1610 »

grof je napisao/la: 15 lis 2022, 13:21 Usput, upravo sam odradio i dva HR prijevoda pravila za lokalizaciju igri https://boardgamegeek.com/boardgame/394/kahuna i https://boardgamegeek.com/boardgame/174 ... ck-mycroft, a dolazi nam i lokalizirani novi https://boardgamegeek.com/boardgame/358 ... -humankind
Mislim da je Carta lokalizirala i ovo https://boardgamegeek.com/boardgame/367512/squid-game
Ne kužim, ocjene odabranih igara su redovito ispod sedam BGG. Jel to biraju što će lokalizirati po nekom ključu koji mi ne kužimo?
slika
DarkDefender
Reactions:
Ima zahvala: 309 puta
 pohvaljen: 527 puta

Post Postao/la DarkDefender »

Bgg ocjena nije mjerilo popularnosti, a popularnost je puno bitnija za prodaju.

Bgg ocjene uglavnom daju iskusni igraci. Cak i medju njima vidjet ces da, ako sortiras igre po broju “owned” ili po broju pregleda stranice, neces dobiti isti poredak kao po ocjenama.

Ne znam koja im je formala, ali siguran sam da ce prosjecan covjek prije kupiti nesto na cemu pise Sherlock Holmes, Squid Game ili Catan nego bilo koju od top 100 igara na bggu.
Ovi su korisnici zahvalili autoru DarkDefender za post:
grof
CrazyBunnyGuy
Reactions:
Ima zahvala: 283 puta
 pohvaljen: 608 puta
Kontakt:

Post Postao/la CrazyBunnyGuy »

Ja bih volio vidjeti Betrayal at House on the Hill na hrvatskom. Mojoj proširenoj familiji se igra svidjela, ali kako nekolicina ima problema s engleskim na toj razini nastaju problemi ako su traitor. Mislim da bi se narodu i svidjelo pogotovo onako za Halloween i sl. da igraju kada bi svi mogli shvatiti scenarij, pravila i sve silne karte, jer sve se bazira na tekstu.
Ovi su korisnici zahvalili autoru CrazyBunnyGuy za post:
mljeko
grof
Redovni član udruge
Reactions:
Ima zahvala: 1622 puta
 pohvaljen: 2445 puta
Kontakt:

Post Postao/la grof »

Minsc1610 je napisao/la: 16 lis 2022, 09:09 Ne kužim, ocjene odabranih igara su redovito ispod sedam BGG. Jel to biraju što će lokalizirati po nekom ključu koji mi ne kužimo?
Da, oni gledaju naslove za koje su sigurni da će ih uspjeti prodati na jezično našem teritoriju (SLO, HR, SRB, BiG, CG) jer rade naklade od bar 1.000 komada. Procjena se ravna prema težini igre i kompleksnosti pravila, a ne prema ocjeni na BGG-u, jer budimo iskreni ovi naslovi s visokim ocjenama uglavnom za sobom nose i veću težinu i kompleksnost same igre. Ja kad pogledam prvih 50 igara na BGG-u od jednostavnijih vidim samo / Wonders Duel i Crew, ostalo su ipak malo veći "teškaši". To potvrđuje @DarkDefenderovu teoriju.
Čak, dapače i sebe sam uhvatio u takvom modusu ocjenjivanja i danas ga smatram krivim i mislim da ću sve svoje ocjene na bggu u nekom trenutku revidirati jer: Igre bi trebalo ocjenjivati po onome koliko u njima uživate igrajući ih, a ne prema kompleksnosti, dubini i ne znam čemu sve ne. Jer jedina stvarno objektivna ocjena je razina užitka koji vam neka igra pruža. OK, ako ocjene jesu i sada rezultat užitka igre, onda to pokazuje kako ocjenjuju iskusni igrači.
Uhvatio sam sebe i svoje kako već jako dugo uživamo u jednostavnom https://boardgamegeek.com/boardgame/244 ... tty-clever. Pa zašto onda toj igri ne bi trebao dati 10-ku jer nam čini upravo ono zbog čega i igramo igre - savršeni užitak u potrošnji slobodnog vremena. U zadnje vrijeme sve više cijenim brze i lake igre koje nas zaista oduševljavaju. 7 Wonders Duel je isto jedna takva igra.

Uglavnom, kod lokalizacije na naše jezike treba staviti u formulu i kontekst našeg sličnog mentaliteta i razine poznavanja modernih društvenih igara. Ne možeš našem čovjeku u dućanu prodati ni Wingspan, a kamo li Terraforming Mars. Kod nas ljudi prvo trebaju prijeći s ČnLJ i Monopolya na recimo Catan, Carcassonne i Ticket to Ride, pa kad se toga zasite idemo dalje. (Zato spomenute igre već i jesu lokalizirane ;) )
Ovi su korisnici zahvalili autoru grof za post (ukupno 2):
DarkDefenderit's me
Ne prestajemo igrati jer smo ostarjeli, nego smo ostarjeli jer smo prestali igrati. - G.B. Shaw
grof
Redovni član udruge
Reactions:
Kontakt:

Post Postao/la grof »

CrazyBunnyGuy je napisao/la: 16 lis 2022, 09:59 Mislim da bi se narodu i svidjelo pogotovo onako za Halloween i sl. da igraju kada bi svi mogli shvatiti scenarij, pravila i sve silne karte, jer sve se bazira na tekstu.
Zato sam ja veliki pobornik što manje teksta na kartama (jer je to vrlo neisplativo lokalizirati). Što više dobrih ikona, a sve lako objasniš u jeftinim za tisak, lokaliziranim pravilima.
Ne prestajemo igrati jer smo ostarjeli, nego smo ostarjeli jer smo prestali igrati. - G.B. Shaw
DarkDefender
Reactions:
Ima zahvala: 309 puta
 pohvaljen: 527 puta

Post Postao/la DarkDefender »

grof je napisao/la: 16 lis 2022, 10:25 Čak, dapače i sebe sam uhvatio u takvom modusu ocjenjivanja i danas ga smatram krivim i mislim da ću sve svoje ocjene na bggu u nekom trenutku revidirati jer: Igre bi trebalo ocjenjivati po onome koliko u njima uživate igrajući ih, a ne prema kompleksnosti, dubini i ne znam čemu sve ne. Jer jedina stvarno objektivna ocjena je razina užitka koji vam neka igra pruža. OK, ako ocjene jesu i sada rezultat užitka igre, onda to pokazuje kako ocjenjuju iskusni igrači.
Uhvatio sam sebe i svoje kako već jako dugo uživamo u jednostavnom https://boardgamegeek.com/boardgame/244 ... tty-clever. Pa zašto onda toj igri ne bi trebao dati 10-ku jer nam čini upravo ono zbog čega i igramo igre - savršeni užitak u potrošnji slobodnog vremena. U zadnje vrijeme sve više cijenim brze i lake igre koje nas zaista oduševljavaju. 7 Wonders Duel je isto jedna takva igra.
Ja sam ovo vec poceo primjenjivati. Zato su mi u top 10 igara i Catan i Carcassonne i Hare & Tortoise. :) Iako Catan vise i ne igram bas, ali to mi je igra u kolekciji koja se daleko najvise igrala i pruzila puno zabave svaki put.
Ovi su korisnici zahvalili autoru DarkDefender za post:
grof
kovacu
Reactions:
Ima zahvala: 289 puta
 pohvaljen: 430 puta
Kontakt:

Post Postao/la kovacu »

Ja ne kuzim kako https://boardgamegeek.com/boardgame/254640/just-one vec nije lokaliziran.
Igra je tak jednostavna i zabavna i zgrnili bi jos vise para na njoj.

Jedina mana engleske verzije je kad iskoci neka rijec na engleskom koja ovisno o kontektsu ima 2 znacenja kad se prevede na HR.
Ovi su korisnici zahvalili autoru kovacu za post (ukupno 3):
roverandomit's meVukozec
grof
Redovni član udruge
Reactions:
Kontakt:

Post Postao/la grof »

DarkDefender je napisao/la: 16 lis 2022, 10:52
Ja sam ovo vec poceo primjenjivati. Zato su mi u top 10 igara i Catan i Carcassonne i Hare & Tortoise. :) Iako Catan vise i ne igram bas, ali to mi je igra u kolekciji koja se daleko najvise igrala i pruzila puno zabave svaki put.
Baš to. Zašto ne nagraditi igre koje ti zaista pružaju sate i sate zabave. Bez obzira na količinu taktika, strategija, mehanika. Nije nužno mjerilo dobre igre količina potonjeg, nego istinska zabava koju ti pruža. :)
Ovi su korisnici zahvalili autoru grof za post:
DarkDefender
grof
Redovni član udruge
Reactions:
Kontakt:

Post Postao/la grof »

kovacu je napisao/la: 16 lis 2022, 12:09 Ja ne kuzim kako https://boardgamegeek.com/boardgame/254640/just-one vec nije lokaliziran.
Igra je tak jednostavna i zabavna i zgrnili bi jos vise para na njoj.

Jedina mana engleske verzije je kad iskoci neka rijec na engleskom koja ovisno o kontektsu ima 2 znacenja kad se prevede na HR.
Samo spominji. Kad otvorim obrt za društvene igre, možda se počnem baviti i izdavaštvom ovakvih lokaliziranih igara o svom trošku. Just One uopće ne bi trebala biti skupa u proizvodnji i mislim da bi se dala uredno proizvesti u HR. BTW, baš sam vidio u jednoj tiskari (da sad ne spominjem ime i reklamu) lokalizirane Exploding Kitense. Znači - može se.
Ovi su korisnici zahvalili autoru grof za post:
Vukozec
Odgovori

Natrag na “Općenito o igrama i igranju”